Vesti iz zemlje

20.07.2020. 18:04

NBS

Autor: Nova Ekonomija

NBS omogućila povoljnije dinarske kredite u okviru kovid-grantne šeme

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj vanrednoj sednici dopunio Odluku o kamatnim stopama koja se  primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike, kojom je omogućila da se dinarski krediti koje banke odob...

Foto: Pixabay

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj vanrednoj sednici dopunio Odluku o kamatnim stopama koja se  primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike, kojom je omogućila da se dinarski krediti koje banke odobravaju klijentima u okviru kovid-garantne šeme budu još povoljniji, navodi se u saopštenju.

„Primenom ove mere, krediti u dinarima u okviru garantne šeme biće još povoljniji, što bi trebalo da podstakne tražnju preduzeća za kreditima i da ujedno ima pozitivan efekat na brži rast bruto domaćeg proizvoda, odnosno oporavak ekonomije u kratkom roku“, dodaje se u saopštenju.

NBS će bankama koje klijentima odobravaju dinarske kredite iz garantne šeme po nižim kamatnim stopama od maksimalne stope iz Uredbe plaćati stopu remuneracije po kamatnoj stopi koja je za 0,5 procentna poena viša od standardne stope koja se plaća na obavezne rezerve u dinarima i koja trenutno iznosi 0,1 odsto.

Uslov da banke imaju pravo na ovu povlašćenu stopu remuneracije jeste da svojim klijentima odobravaju dinarske kredite iz garantne šeme po kamatnoj stopi koja je za najmanje 0,5 procentna poena niža od maksimalne kamatne stope propisane Uredbom za kredite odobrene u dinarima (1M BELIBOR + 2,5 procentna poena).

Na ovaj način, NBS će bankama nadomestiti smanjenje kamatne stope na dinarske kredite u okviru garantne šeme, a banke će, u skladu sa svojim poslovnim politikama, moći da ih odobravaju i po povoljnijim uslovima.

Pored toga, ova mera omogućava da se stope na dinarske kredite iz garantne šeme približe kamatnim stopama na kredite u evrima odobrene u skladu sa istom garantnom šemom, što pogoduje dinarizaciji i stabilnosti finansijskog sektora.

Banke će imati obavezu da izveštavaju NBS o iznosu kredita iz garantne šeme koje odobravaju s povlasticom, kao i o kamatnim stopama na te kredite, čime se obezbeđuje kontrola funkcionisanja ovog mehanizma.

Vlada Srbije je u aprilu donela Uredbu o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, kojom je propisala koje će pozajmice za likvidnost garantovati i pod kojim uslovima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.