NBS ostvarila neto dobit u 2019. godini

Nova ekonomija, FOTO: Dušan Đorđević

Narodna banka Srbije je u 2019. godini ostvarila ukupnu dobit posle oporezivanja od 37,2 milijardi dinara u poređenju sa 30,66 milijardi u prethodnoj godini, navodi se u finansijskom izveštaju objavljenom u najnovijem Službenom glasniku.

Neto prihod od kursnih razlika i efekata ugovorene valutne klauzule iznosio je 24,5 mlrd u odnosu na 17,3 mlrd u prethodnoj 2018. godini.

Dobit koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi, NBS raspodeljuje 70% u korist budžeta Republike Srbije.

Banka je na kraju 2019. godine  imala 2.390 zaposlenih što je 42 zaposlena više nego 2018. godine. 

Podseća se da je osnovni cilj NBS postizanje i održavanje stabilnosti cena. Osim toga, cilj je očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, kao i da podrži sprovođenje ekonomske politike Vlade Srbije, poslujući u skladu s načelima tržišne privrede.

Prema Zakonu, NBS ne može odobravati kredite, pozajmice, prekoračenja po računu ili druge vidove kreditnih olakšica Republici Srbiji, autonomnoj pokrajini ili jedinici lokalne samouprave, javnim preduzećima i drugim pravnim licima čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, navodi se u finansijskom izveštaju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Qleks

    Super a sad da platite nama porez na dobit 15% .

  • Milorad

    Ona se kao razume u nešto...kako će ti prepisivači tuđih ideja da lete kada dođe vreme...

  • Dejan

    Ovo je samo još 1 dokaz da javna i monopolistička preduzeća kao i državne institucije mogu da "vode" i šimpanze