Vesti iz zemlje

14.04.2016. 13:18

Beta

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Postoje uslovi za povoljno kreditiranje privatnog sektora

Narodna banka Srbije (NBS) ocenila je da postoje uslovi za kreditiranje privatnog sektora po povoljnijim uslovima, jer je bankarski sektor likvidan i snižene su kamatne stope.

„Pravovremene i dobro odmerene mere monetarne politike i puna koordinisanost monetarne i fiskalne politike u Srbiji obezbeđuju uslove za investicije i ubrzan i održiv privredni rast“, novodi se u saopštenju NBS.

Istaknuto je da je smanjenje referentne kamatne stope započeto u maju 2013. a da su tokom 2015. niski inflatorni pritisci, dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i zaključenje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) otvorili prostor za intenzivnije ublažavanje monetarne politike, uprkos povećanoj neizvesnosti na međunarodnom finansijskom tržištu.

Referentna kamatna stopa je u 2015. snižavana sedam puta, za ukupno 3,5 procentnih poena, a od početka ove godine za dodatnih 0,25 procentnih poena i trenutno iznosi 4,25 odsto, što je, kako je navela NBS, bilo praćeno i znatnim padom kamatnih stopa na tržištu novca i kredita, odnosno znatno nižom cenom zaduživanja države i privatnog sektora.

Saopšteno je da su kamatne stope na novoodobrene dinarske kredite privredi i stanovništvu u februaru ove godine na najnižem nivou i iznose u proseku 5,7 odsto za privredu i ispod 12 odsto za stanovništvo. U odnosu na period pre godinu dana niže su za 7,8 procentnih poena za privredu i za 6,6 procentnih poena za stanovništvo.

„I kamatne stope na kredite u deviznom znaku su u padu usled nižih kamatnih stopa na međunarodnom tržištu novca i niže premije rizika zemlje, pri čemu je taj pad manje izražen u odnosu na kamate na dinarske kredite“, istakla je NBS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.