NBS: Privredni rast u ovoj i narednoj godini 4%

Nova ekonomija, Dušan Đorđević

Privredni rast Srbije  u ovoj i narednoj godini iznositi 4%, vođen investicijama, izvozom, kao i rastom potrošnje domaćinstava na održivim osnovama, ocenjeno je u najnovijem izveštau o inflaciji Narodne banke Srbije (NBS). 

Rastu investicija najviše doprinosi nastavak realizacije infrastrukturnih projekata, unapređenje poslovnog ambijenta i povoljni izvori finansiranja privatnog sektora, dok rast potrošnje domaćinstava vode pozitivni trendovi na tržištu rada. 

NBS očekuje da će se u naredne dve godine, inflacija zadržati ispod centralne vrednosti cilja od 3%. 

U poređenju s projekcijom koju je NBS objavila u novembarskom Izveštaju o inflaciji, nova srednjoročna projekcija inflacije u ovoj godini na nešto je višem nivou usled većeg rasta cena hrane i bržeg zatvaranja proizvodnog jaza nego u novembarskoj projekciji, dok je u 2021. gotovo na istom nivou kao u novembru. 

Kako se navodi, neizvesnost u pogledu ostvarenja projekcije inflacije i dalje u najvećoj meri potiče iz međunarodnog okruženja, a odnosi se na brzinu globalnog privrednog rasta i trgovine, karakter monetarnih politika vodećih centralnih banaka, tokove kapitala prema zemljama u usponu i cene nafte i drugih primarnih proizvoda. 

U manjoj meri rizici za ostvarenje projekcije odnose se na kretanje domaćih regulisanih cena, karakter nove poljoprivredne sezone i rast domaće tražnje, ocenjuje se u izveštaju.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara