Vesti iz zemlje

27.10.2020. 12:27

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Rast štednje uprkos pandemiji

Foto: Nova ekonomija

Dinarska i devizna štednja građana nastavlile su da se uvećavaju i u godini koju karakteriše pojačana neizvesnost i globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom COVID-19, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS).

Prema poslednjim podacima, dinarska štednja iznosi gotovo 90 milijardi dinara, a od 2013. godine se u proseku se godišnje povećava za 9 milijardi godišnje.

Dinarska štednja je prošle godine povećana za 18,5 milijardi dinara (skok od oko 30 odsto), dok je ovogodišnje povećanje oko 10 milijardi (gotovo 13 odsto).

Prosečan godišnji rast dinarske štednje u procentima od 2013. godine iznosi 25 odsto, što znači da se štednja u domaćoj valuti povećava ubrzano, za četvrtinu u proseku svake godine u poslednjih osam godina.

Rast, iako umereniji, beleži i devizna štednja stanovništva, dodaje NBS.

Ona je prema poslednjim podacima dostigla 11,2 milijardi evra i, nakon povećanja za 800 miliona evra u 2019. godini, u ovoj godini beleži rast za 400 miliona evra (oko 3,7 odsto).

„Štediša koji je pre godinu dana položio na štednju 100.000 dinara, dobio bi oko 2.200 dinara (ili blizu 20 evra) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu oročio na godinu dana 850 evra, odnosno protivvrednost iznosa od 100.000 dinara“, navodi NBS.

Analiza centralne banke ukazuje da je dinarska štenja isplativija i na kraće i na duže rokove, te da je štednja u domaćoj valuti kod oročavanja depozita na tri meseca, bila isplativija od štednje u evrima u gotovo 90 odsto kvartala od 2013. godine.

„Promovisanjem dinarske štednje i njene veće isplativosti, NBS nastavlja sa dosadašnjom praksom podsticanja procesa dinarizacije, tako da će i u narednom periodu nastaviti da u saradnji sa Vladom Srbije preduzima mere i aktivnosti usmerene ka ostvarenju tog cilja“, zaključuje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.