Vesti iz zemlje

12.02.2021. 10:16

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Srpske obveznice ulaze na J.P. Morgan indekse

Američka multinacionalna banka, J. P. Morgan, odlučila je da od 30. juna 2021. godine uključi dinarske obveznice Republike Srbije u svoj renomirani indeks obveznica "J.P. Morgan GBI-EM index", saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). U NBS ...

Foto: Nova ekonomija

Američka multinacionalna banka J. P. Morgan odlučila je da od 30. juna 2021. godine uključi dinarske obveznice Republike Srbije u svoj globalni indeks obveznica „J.P. Morgan GBI-EM index“, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). U NBS ocenjuju da će to doprineti privlačenju novih investitora, jer ova odluka predstavlja i „potvrdu likvidnosti jedne ekonomije“.

Nakon toga, dinarske obveznice bi trebale da budu uključene i u indeks GBI-EM Global Diversified.

Napominje se da je on jedan od repernih (benchmark) indeksa obveznica koje su emitovane u lokalnim valutama zemalja u razvoju i da njega najčešće prate strani međunarodni investitori. 

Obveznice će biti uključene i u GBI-Aggregate (GBI-AGG) i GBI-AGG Diversified indekse, koji obuhvataju državne obveznice u domaćoj valuti kako razvijenih, tako i zemalja u razvoju.

„Кada smo 2015. započeli aktivnosti na uključenju srpskih dinarskih obveznica u J.P. Morgan indeks obveznica malo ko je verovao da će se to zaista i desiti“, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković

J.P. Morgan, kako navodi NBS, u svom izveštaju posebno ističe napredak na polju likvidnosti tržišta dinarskih obveznica, zbog čega su investitori postali poslednjih godina „zainteresovani za trgovanje domaćim hartijama od vrednosti“. 

BANKARSKE USLUGE POSKUPELE OD 15 DO 60 ODSTO

Navodi se i da su međunarodni investitori saglasni da se likvidnost na tržištu srpskih dinarskih obveznica oporavila i vratila na nivoe pre pandemijske krize.

U izveštaju J.P. Morgan  navodi se i da je Srbija u prethodnih godina uložila značajne napore ka razvijanju repernih (benchmark) emisija dinarskih obveznica.

Kako se objašnjava, to doprinosi povećanju obima pojedinačnih dinarskih instrumenata i pozitivno je uticalo na povećanje likvidnosti na domaćem finansijskom tržištu.

U navedene indekse biće uključene tri reperne emisije dinarskih obveznica, originalne ročnosti 7, 10 i 12,5 godina, a koje dospevaju na naplatu 2026, 2028. i 2032. godine.

Srbija je 10. februara prodala desetogodišnje državne obveznice, a obim te aukcije iznosio je 10 milijardi dinara.

One će dospeti na naplatu 8. februara 2028. godine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.