Srbija

09.08.2016. 12:28

Beta

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Uobičajeno je da tokom leta raste cena svežeg mesa

Srbija

09.08.2016. 12:28

Sezonski je uobičajeno da u letnjim mesecima, odnosno u trećem tromesečju, poraste cena svežeg mesa, ocenila je Narodna banka Srbije (NBS).

„U proteklih deset godina, tokom letnjih meseci cene mesa su rasle, pri čemu je sam rast zavisio od vremenskih prilika u zemlji i okruženju, troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane usled kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i cena nafte, kao i ostalih faktora koji utiču na ponudu svežeg mesa“, navodi se na sajtu NBS.

U komentaru uticaja sezonskih faktora na kretanje inflacije dodaje se da, istorijski posmatrano, sezonski faktori potom nastavljaju da deluju i u naredna dva tromesečja, kada prvo dolazi do stabilizacije cene mesa, a zatim i do njenog pada. 

U Srbiji je krajem jula svinjsko meso pokupelo više od 30 odsto, a početkom jula i cena piletine je veća za oko 25 odsto. 

Komentarišući cene voća i povrća NBS je navela da je sezonski faktor tu još izraženiji i cene tih proizvoda su još podložnije vremenskim uslovima, što je ove godine naročito izraženo kod voća. 

„Cene voća su u ovom trenutku u proseku niže za oko 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su cene povrća u proseku na sličnom nivou“, istakla je NBS. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast inflacije je u prvom poluodištu ove godine bio od 0,9 odsto, od čega 0,4 procenta u prvom i 0,5 procenata u drugom tromesečju, uglavnom usled sezonskog poskupjenja robe. 

Kako je objasnila NBS, rastu inflacije je u prvom tromesečju najvećim delom doprinelo poskupljenje voća i povrća, dok je pojeftinilo sveže meso, odeća i obuća i turistički paket-aranžmani. 

U drugom tromesečju su povećane cene turističkih paket-aranžmana i cene odeće i obuće, a pojeftinilo je povrće

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.