Vesti iz zemlje

27.11.2013. 09:47

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Nemački ambasador: Srbija nema dovoljno kvalifikovanih kadrova

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm kaže da mu se nemačke kompanije koje posluju u Srbiji žale da u našoj zemlji nema dovoljno kvalifikovane radne snage.
Vilhelm poručuje da država mora da se postara kako bi bilo dovoljno obrazovanih kadrova.
„Nije dovoljno da strane kompanije dođu u Srbiju, država mora da se postara da ima dovoljno obrazovanih kadrova, jer u suprotom ni domaće, ni strane kompanije ne mogu da šire svoje kapacitete“, rekao je Vilhelm, otvarajući dvodnevnu konferenciju posvećenu srednjem stručnom obrazovanju i vaspitanju u Srbiji. 
Prema njegovim rečima, Srbija mora sama da odluči kako da koncipira dalji razvoj srednjeg stručnog obrazovanja. 
On je naveo da je koncept dualnog obrazovanja u Nemačkoj dobar primer za to, a podrazumeva da učenici istovremeno rade u preduzećima i pohađaju nastavu. 
On je u izjavi Tanjugu objasnio da nemačke kompanije u Srbiji ne mogu da nađu dovoljno adekvatne radne snage, ne toliko na menadžerskom nivou, koliko na nivou kvalifikovanih radnika i to u oblasti auto-industrije i mašinstva. 
„Poruka nemačkih kompanija koju ja čujem je da ne mogu da nađu dovoljno kvalifikovane snage i zbog toga se nalaze u situaciji da moraju na sebe da preuzmu obuku kadrova i da na neki način priuče radnike za posao“, ukazao je nemački ambasador. 
On je naveo da je, kad je reč o zaposlenju, u Srbiji posebno ugrožena grupa mladih, podsetivši da skoro 50 odsto mladih u Srbiji nema posao. 
„Oni su dakle posebno ugrožena društvena grupa, a izlazak iz ekonomske krize može upravo da bude u kvalifikovanoj radnoj snazi“, zaključio je Vilhelm. 
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović podsetio je na decenijsku saradnju Srbije i nemačke vlade radi unapređenja srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji. 
Jovanović je dodao da Srbija mora imati srednji stručni kadar koji će moći da izađe na svetsku utakmicu i udovolji potrebama razvijenog sveta. 
„Obrazovanje ne treba da bude samo sebi cilj, već sredstvo za ostvarenje novih ciljeva, a to je zapošljavanje“, rekao je Jovanović. 
Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić kazao je da ih nisu iznenadile pritužbe nemačkih investitora i dodao da se zna da postoje profili koji nisu odgovarajući za takvu vrstu privrede. 
„Zato smo pozvali nemačku vladu da nam pomogne u razvoju tog zanatskog dela srednjeg stručnog obrazovanja. Odobren je projekat vredan dva miliona evra koji će da obuhvati mašinsku i elektro-struku“, rekao je Kostić. 
On je dodao da će od naredne godine i u pojedinim srednjim stručnim školama biti uvedena tri ogledna obrazovna profila i to industrijski mehaničar, električar i elektro-instalater. 
Konferencija „Pravci razvoja zanatsko-tehničkog srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u Srbiji“ deo je projekta koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i ministarstvo prosvete i druge institucije naše zemlje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.