Autor: Katarina Baletić

Nemački RWE odustao od investicija u srpsku energetiku

hidroelektrana Foto: Flickr - Global Water Partnership

Ilustracija

Nemačka kompanija RWE Generation Hydro povukla iz zajedničke investicije koju je započela sa Elektroprivrednom Srbije (EPS) pre 12 godina. Kada je kompanija dolazila u Srbiju, najavljene su milijarde evra vredne investicije, koje se u međuvremenu nisu ostvarile.

RWE i EPS su 2011. godine osnovali zajedničko preduzeće „Moravske hidroelektrane“ sa planom da sagrade najmanje pet hidroelektrana na Velikoj Moravi.

Međutim, RWE je u decembru 2022. godine EPS-u prodao svoj većinski udeo u kompaniji, vidi se iz finansijskog izveštaja EPS-a.

Kako za Novu ekonomiju odgovaraju iz RWE, do sada nije bilo ulaganja u zajedničku imovinu. Dodaju da kompaniji više u fokusu nisu ni hidroelektrane, ali ni investicije u Srbiji.

“Fokus RWE-ove investicione strategije od 2019. godine je na razvoju vetroelektrana i solarnih elektrana na kopnu i na moru, kao i na aktivnostima baterija i vodonika na ključnim tržištima u Evropi, Velikoj Britaniji, Severnoj Americi i Aziji/Pacifiku; izgradnja hidroelektrana nije deo ove strategije, a Srbija ne pripada našim evropskim fokusnim tržištima”, piše u pisanom odgovoru Novoj ekonomiji.

Kupovinom udela po ceni od 510.000 evra, EPS je postao jedini vlasnik preduzeća, kao i prava intelektualne svojine na preliminarnoj tehničkoj dokumentaciji.

„Moravske hidroelektrane“ osnovane su na osnovu Memoranduma o razumevanju sa RWE koji je, uz saglasnost Vlade, potpisan u novembru 2009. godine.

Cilj osnivanja preduzeća bila je izgradnja sistema hidroelektrana na Velikoj Moravi, koji je trebalo da se sastoji od najmanje pet hidroelektrana ukupne snage od oko 150 megavati.

Godinu dana nakon osnivanja zajedničkog preduzeća, Vlada Srbije i RWE su potpisali i drugi Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti energetike. U ime srpske strane, memorandum je potpisao tadašnji potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

„Ovo je prvi put da iza Memoranduma ne stoji samo Elektroprivreda Srbije, nego Vlada Srbije, što znači da smo mi završili dogovor ko će da gradi Termoelektranu Nikola Tesla 3 i hidroelektranu na Moravi“, rekao je Vučić novinarima posle potpisivanja.

Na pitanje u čemu se danas potpisani dokument razlikuje od memoranduma već potpisanog 2009. godine, Vučić je rekao da je reč o potpuno različitom karakteru sporazuma, i da u ovom slučaju ne samo ministarstvo, već i Vlada Srbije stoji iza memoranduma, preneo je tada portal Bizlife.

Nekoliko dana pre potpisivanja memoranduma Vučić najavljivao da će RWE investirati dve milijarde evra u energetski sektor u Srbiji.

“U Berlinu ćemo potpisati zajedničku izjavu o Termoelektrani ‘Nikola Tesla-B3’ i ‘Moravi’ i ‘Drini’ o tome da oni ulože 1,2 milijarde evra u TENT B3, zatim više od miljarde u hidro-potencijale, a da mi to vraćamo ne novcem nego kroz zelenu energiju”, rekao je tada Vučić, a preneo B92.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.