Vesti iz zemlje

07.11.2020. 12:07

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Neophodna veća podrška institucija i poslodavaca za poboljšanje statusa roditelja u Srbiji

child Foto: Pixabay

Roditeljimа je potrebna veća podrška institucija i poslodavaca  u važnoj životnoj ulozi koju imaju roditelji, zaključili su sagovornici tokom konferencije o podsticajnom roditeljstvu „Roditelj u centru pažnje“ koju je organizovao UNICEF.

Teme diskusije bile su i igra kao važan faktor za prevazilaženje stresa čitave porodice, posebno u vreme pandemije koronavirusa, rodno izbalansirano roditeljstvo, neophodnost veće podrške roditelja od strane privatnog sektora.

„Roditelji svakodnevno utiču na iskustva svoje dece i stvaraju mogućnosti za njihovo zdravlje, učenje, zaštitu, rast i razvoj. Prvenstveno brinemo o zdravlju svoje dece, trudimo se da im pružimo pravilnu ishranu i stvorimo sigurno i zaštitno okruženje. Ipak, najvažniji faktori za razvoj dečjeg mozga su ljubav, briga, naklonost, slušanje i reagovanje na dete – responzivno staranje“, izjavila je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Ona je dodala da prema rezulatatima najnovijeg istraživanja, koje su sproveli Republički zavod za statistiku i UNICEF, 90 odsto staratelja ne odobrava fizičko kažnjavanje.

„Ipak, svako treće dete uzrasta 3-4 godina izloženo je fizičkom kažnjavanju kod kuće koje može ostaviti posledice za ceo život. Još uvek je samo 41 odsto očeva aktivno uključeno u učenje i igranje sa svojom malom decom. Dok je svim roditeljima potrebna određena podrška, nekima je ona potrebnija“, kaže Kostadinova.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na početku konferencije rekao da je roditeljstvo često uloga koja se podrazumeva, a da „kada se nešto podrazumeva, onda se manje o tome manje vodi računa“.  

„Voleo bih da shvatimo koliki je značaj roditeljstva. To se odnosi i na zdravstveni sistem koji od samog rođenja usmeren na roditelje i decu i treba da pomogne i pruži punu podršku roditeljima da ostvare njihove roditeljske uloge. Nadam se da ćemo u ovim teškim vremenima, i uprkos koroni, sve naše snage usmeriti na to da ih podržimo. Ovo je i trenutak i prilika da roditelje stavimo u centar naše pažnje i od ove konferencije očekujem da čujemo kako to zajedno možemo da uradimo“, kazao je Lončar.

U ime LEGO fondacije koja ima višegodišnju saradnju sa UNICEF-om, skupu se obratila Sara Buči, direktorka globalnih programa i potpredsednica Fondacije. 

„Sve više dokaza o roditeljskim programima podrške pokazuje da kvalitetnije interakcije kroz igru roditelja i staratelja sa decom u ranom detinjstvu imaju za ishod bolje učenje i zdravlje tokom celog života. Kada roditelji imaju kvalitetnu interakciju sa decom, koja omogućava njihovo aktivno učestvovanje, kada pomažu svojoj deci i da imaju česte prilike za interakciju sa drugima i kada unose radost u odnos sa svojom decom, pomažu im da u potpunosti razviju svoje potencijale. Učenje kroz igru je polazišna tačka sa koje je LEGO Fondacija započela višegodišnju saradnju sa UNICEF-om u u cilju unapređenja podsticajnog roditeljstva kroz igru“, izjavila je Buči. 

Rezultati UNICEF-ovog istraživanja pokazuju evidentan jaz između očekivanja dece od radnog mesta roditelja i praksi po meri porodice koje nude poslodavci svojim zaposlenima.

Zašto je to tako i da li firme u svojim organizacionimi i kadrovskim procedurama vode računa o deci zaposlenih, razgovarali su predstavnici korporativnog sektora. Primere  dobre prakse predstavili su kompanije Direct Media, VIP Mobile i Nordeus.

„Posmatramo zadovoljstvo zaposlenog u celosti, jer znamo koliko je danas teško postići balans između posla i porodice. Briga o zaposlenima podrazumeva brigu o svim članovima porodice, naročito deci. Tako Nordeus raste kao kompanija kojoj je porodica na prvom mestu – od toga da nam je radno vreme fleksibilno, naročito u vreme pandemije, odmor neograničen, svima omogućen rad na daljinu, privatno zdravstveno osiguranje obuhvata sve članove porodice, do toga da nam je prostor prilagođen boravku dece kako bi zaposleni mogli da ih dovode i da u gotovo sve lepe zajedničke trenutke volimo da uključimo i naše porodice“, izjavila je Marija Beslać iz kompanije Nordeus.

Prema apelu UNICEF-a i Međunarodne organizacije rada (ILO) 13, poslovni sektor ima ključnu ulogu u pružanju podrške porodicama pogođenim pandemijom virusa COVID-19. Gubitak posla, zatvaranje škola i nedostupnost brige o deci podrazumevaju da zaposlenim roditeljima treba dodatna podrška kako bi se negativne posledice po decu i porodice svele na minimum.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.