Vesti iz zemlje

08.09.2023. 10:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Neprihvatljive predložene izmene medijskih zakona, ocenjuje Koalicija za slobodu medija

Ilustracija: Paola Felix Meza

Odnos sa medijima

Poslednja verzija Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, sa kojom će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izaći na javnu raspravu, sadrži rešenja koja Koalicija za slobodu medija ocenjuje da su neprihvatljiva. Ova verzija Nacrta zakona neće doprineti poboljšanju medijske scene i informisanosti građana i u suprotonosti su sa Medijskom strategijom.

Rešenje po kojem će se podaci o tome da li su kršili Kodeks novinara Srbije tražiti samo za štampane i onlajn medije koju su prihvatili nadležnost Saveta za štampu neprihvatljivo je, diskriminatorno i vodi ka ozakonjenju nagrađivanja medija koji kontinuirano krše profesionalne standarde.

To praktično znači da će mediji koji nisu prihvatili nadležnost samoregulatornog tela, moći potpuno nekažnjeno da krše Kodeks novinara i za to dobijaju novac građana, navodi se u saopštenju Koalicije.

Država sada predlaže kažnjavanje medija koji su u sistemu samoregulacije i obavezali su se na poštovanje Kodeksa, potpuno suprotno ideji sa kojom je ova odredba predložena, a to je da država prestane da finansira medije koji sistemski krše etičke standarde, promovišu nasilje, koriste govor mržnje i vode kampanje protiv političkih neistomišljenika.

Koalicija za slobodu medija upozorava da je ovaj predlog poguban za medijsku scenu Srbije, informisanje građana u skladu sa javnim interesom, kao i za odgovorno trošenje novca iz budžeta.

Vlada Srbije predloženim suštinskim izmenama u poslednjem trenutku, nakon što je Radna grupa već usaglasila tekst Nacrta zakona, pokazuje da nema nameru da ovim zakonom uredi medijske prilike u Srbiji, već da nagradi neprofesionalnost, neetičnost i nedogovornost, navodi s eu saopštenju Koalicije.

Nacrti dva medijska zakona (Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima), koji će se naći na javnoj raspravi, sadrže i druga, slična neodgovarajuća rešenja, suprotna Vladinoj Medijskoj strategiji, kojima je potpuno obesmišljen i dosadašnji rad na izradi zakona i strateško opredeljenje Srbije.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Vlade Srbije uputilo je juče na javnu raspravu Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrt zakona o elektronskim medijima, koja će trajati do 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da predloženi nacrti zakona imaju za cilj da unaprede sistem javnog informisanja i stvore uslove za bolje regulisanje tržišta elektronskih medija.

Samo za pola godine broj medija u Srbiji veći za 140

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.