Srbija

14.06.2022. 10:35

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Nezaposlene žene starije od 45 godina teško se odlučuju da pokrenu svoj posao

Foto: Mreže za podršku ženama 45+

Srbija

14.06.2022. 10:35

Nezaposlene žene starije od 45 godina teško se odlučuju da pokrenu sopstveni posao jer su  troškovi osnivanja i vođenja posla previsoki, smatra petina žena koje su učestvovale u anketi organizacije „Mreže za podršku ženama 45+“.

Istraživanje je pokazalo da 16 odsto žena smatra da nema programa finansijske podrške namenjene samo ženama, dok je 18 odsto odgovorilo da informacije o sredstvima za samozapošljavanje nisu lako dostupne.

Ova anekta je, takođe, pokazala da je 13 odsto dalo odgovor da žene nemaju dovoljno znanja, a nema ni dovoljno besplatne stručne pomoći za pokretanje posla, 11 odsto je odgovorilo da žene imaju mnogo porodičnh obaveza i nemaju podršku porodice, razlog je i nedostatak samopouzdanja (12 odsto), predrasude i stereotipi o ženama u biznisu (10 odsto).  U ovom istraživanju su učestvovale 124 žene. 

Na pitanje da li su nezaposlene, od 72 žene (68 odsto), potvrdno je odgovorilo 49 žena, dok su 23 žene (31,9 odsto) odgovrile da nisu nezaposlenene.  

Posao traži ukupno 67 žena (93 odsto) koje imaju 45+ dok samo pet žena (6,9 odsto) odgovorilo je da ne traži posao.

Foto: Mreže za podršku ženama 45+

Nezaposlene žene starije od 45 godina po prvi put su prepoznate kao teže zapošljiva kategorija u Strategiji za rodnu ravnopravnost za period 2021-2030 godine, navodi se u saopštenju organizacije „Mreže za podršku ženama 45+“. 

ŽENE SA VIŠE OD 45 GODINA JEDNA OD NAJRANJIVIJIH GRUPA NA TRŽIŠTU RADA

Udruženje „Žene na prekretnici“, članica „Mreže za podršku ženama 45+“, bavi se osnaživanjem i povezivanjem žena starosti 45+ koje su ostale bez posla, kao i rodnom ravnopravnošću na tržištu rada. 

Trenutno im je u fokusu promocija pozitivnih mera za (samo)zapošljavanje, koje su dobijene prepoznavanjem ove grupe žena kao teže zapošljive kategorije na tržištu rada u Zakonu, kao i u Strategiji za rodnu ravnopravnost 2020-2030.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.