Vesti iz zemlje

05.04.2016. 12:11

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Nezaposlenima sa dva žiranta Biro daje subvencije da otvore firmu

Do 18. aprila nezaposleni mogu da konkurišu za sredstva za samozapošljavanje koja dodeljuje Nacionalna služba za zapošljavanje. Poseban konkurs otvoren je za nezaposlene Rome. 

Neophodno je da se prođe obuka, zatim dobar biznis plan i validna dokumentacija, ali i garancija dva žiranta, kaže direktor NSZ Zoran Martinović.

Za mesec i po dana zahtev za subvenciju od 180.000 dinara, odnosno 200.000 koliko može da dobije osoba sa invaliditetom, podnelo je više od 1.800 nezaposlenih. Među njima je 37 osoba sa invaliditetom i 35 Roma.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je jedan od važnih uslova da kandidat prođe obuku za razvoj preduzetništva.

„Uslov je i da bude na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje mesec dana pre podnošenja zahteva, što ne važi za osobe sa invaliditetom. Takođe je važan i kvalitetan biznis plan i dokumentacija“, rekao je Martinović.

Takođe, kada kandidati steknu pravo na subvenciju potrebno je da imaju garanciju dva žiranta.

„Imajući u vidu da su ovo besplatna sredstva, mi moramo da imamo određena sredstva obezbeđenja. Smatramo da su uslovi odgovarajući, realni i da mogu da ih ispune svi koji žele da se bave ovim poslom“, rekao je Martinović.

Praksa pokazuje da više od 70 odsto uspe da opstane u poslu i šest meseci posle isteka ugovornih obaveza, a Martinović ukazuje na to da su evauluacije pokazale da je ovo jedan od najuspešnijih programa zapošljavanja.

„Svakako da jedan broj ima obavezu, to jest podleže mehanizmu za povraćaj sredstava ukoliko ne ispuni obaveze iz ugovora. Ne možemo reći da je taj broj visok, ali moraju da vrate sredstva jer su ona namenjena za program zapošljavanja a ne za druge oblike“, kaže Martinović.

Svestan je da je za sve one koji započinju biznis neophodno uvesti i druge mere, kako bi se prevazišli početnički problemi.

„Mislim da je država dala povoljne uslove, svakako ove godine svi koji iskoriste ovu subvenciju NSZ imaju mogućnost da zaposle nove radnike i da im se refundira porez i doprinosi za još dva zaposlena radnika“, istakao je Martinović.

Što se tiče apela da u prvoj godini početnici budu oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa, Martinović kaže da treba razmišljati o svim mehanizmima koji bi mogli da podstaknu preduzetništvo.

„Međutim, oni dobiju subvenciju dovoljnu da u prvih godinu dana uplate sebi poreze i doprinose“, rekao je Martinović.

Što se tiče delatnosti, najviše bodova donose proizvodnja, zanati i usluge.

„Ali nisu isključene ni druge delatnosti, što naravno zavisi od broja prijavljenih lica“, dodaje direktor NSZ.

Ove godine planirano je da se dodeli 3.510 subvencija za samozapošljavanje od čega 160 za osobe za invaliditetom. Važno je reći i to da više nezaposlenih može da se udruži i konkuriše sa zajedničkom idejom, a da svako od njih dobije novac.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.