Vesti iz zemlje

16.07.2021. 15:10

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

NIJE GOTOVO Beograd godinama neosnovano uvećava javne prihode

Budžetski prihodi grada Beograda u 2020. godini neosnovano su uvećani za više od 5,87 milijardi dinara na ime uplaćenih sredstava integrisanog tarifnog sistema za naplatu karata u javnom linijskom prevozu u Beogradu, a koja nemaju karakter ...

Nova ekonomija

Grad Beograda već godinama neosnovano u budžet uključuje sredstva od naplate karata u javnom linijskom prevozu. 

Neosnovano jer, kako piše u izveštajima Državne revizorske institucije (DRI), ta sredstva nemaju karakter javnih prihoda.

Prema poslednjenm izveštaju DRI, u 2020. godini Grad Beograd je neosnovano uvećao budžetske prihode za više od 5,87 milijardi dinara na ime uplaćenih sredstava Integrisanog tarifnog sistema (ITS) za naplatu karata u javnom linijskom prevozu u Beogradu.

„Uključivanjem sredstava od integrisanog tarifnog sistema u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda u budžet, neosnovano se uvećavaju budžetski prihodi“, navodi DRI Izveštaju o reviziji кonsolidovanih finansijsкih izveštaja završnog računa budžeta Grada Beograda za 2020. godinu.

DRI dalje navodi i da su po osnovu raspodele tog novca prevoznicima evdidentirani  rashodi  u iznosu od 6,01 milijardi dinara. 

Tako su GSP-u Beograd prenete oko 3,35 milijarde dinara, GP-NP Ariva Litas 1,12 milijarde, SP Lasta 722,2 miliona dinara, SP Lastra 96,6 miliona, ASP Strela Obrenovac 276,1 milion dinara, ASP Strela UB 62,3 miliona, a prevozniku Avala BUS 500 preneta su 367,2 miliona, piše u Izveštaju. 

Manjak od 140,6 miliona dinara pokriven je iz prenetiog viška iz prethodne godine, piše u Izveštaju. 

DRI preporučuje odgovornim licima da sredstva integrisanog tarifnog sistema za naplatu karata ne uključuju u budžet i da rashode planiraju i izvršavaju u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu. 

Na ime naplate karata kroz ITS, Beograd je i prethodnih godina neosnovano uvećavao javne prihode.

Beograd je u 2019. godini uvećao tekuće prihode za više od 7,4 milijarde dinara na ime uplaćenih sredstava integrisanog tarifnog sistema za naplatu karata u javnom linijskom prevozu, piše u izveštaju koji je DRI objavio prošle godine. 

Rashodi po osnovu prenetih sredstava prevoznicima su 2019. godine iznosili 7,2 milijarde, a  razlika od 211 miliona uključena je u suficit. 

I 2018. godine budžetski prihodi glavnog grada su „neosnovano uvećani“ za skoro osam milijardi dinara na ime uplaćenih sredstava integrisanog tarifnog sistema za naplatu karata u javnom prevozu.   Rashodi po osnovu prenetih sredstava prevoznicima na ime raspodele tog novca iznosili su 7,6 milijardi.

Po ovom osnovu grad Beograd ostvario je 2018. suficit od 376 miliona dinara „čije uvećanje se nije odrazilo na konačan rezultat poslovanja“ grada u 2018. godini, navodi DRI. 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.