Vesti iz zemlje

16.11.2018. 15:17

Beta

Autor: Duško Pejović, predsednik DRI

Nijedna lokalna samouprava nije dobila pozitivnu ocenu

Duško Pejović, predsednik DRI

Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović izjavio je da nijedna lokalna samouprava u Srbiji nije dobila pozitivnu ocenu državnih revizora o finansijskom poslovanju.
Pejović je kazao da je od 2009. godine DRI uradio ukupno 1.000 izveštaja, da se polovina odnosi na jedinice lokalne samuprave koje su najčešće dobile ocenu „rezerva“. 
„Nažalost nijedna lokalna samouprava nije dobila pozitivnu ocenu“, rekao je Pejović na skupu u Beogradu, gde je sedam lokalnih samouprava potpisalo ugovore o saradnji o unapređenju dobre uprave i borbi protiv korupcije, pod pokroviteljstvom USAID-a. On je rekao da revizori mogu da daju četiri ocene: pozitivnu, negativnu, rezervu i da se uzdrže od davanja ocena. 
„Da bi izveštaji bili pozitivno ocenjeni to znači da oni treba da budu iskazani istinito, objektivno i pouzdano. To znači da ili nema odstupanja ili da mi utvrdimo da su ta odstupanja manjeg obima i značanja. Negativna cena je kada su ta odstupanja veoma velika, rezerva je kada je između pozitvine i negativne ocene, a uzdržavamo se u posebnim uslovima kada na primer nemamo dovoljno dokumenata“, rekao je Pejović. 
On je rekao da bi lokalne samouprave trebalo da imaju efikasnije interne kontrole, jer „kontrola treba da bude brana budućim nepravilnostima“ i da očekuje da će u tome pomoći projekat USAID-a. Pejović je najavio da će od naredne godine, a zahvaljući sporazumu sa USAID, Državna revizorska institucija menjati svoj stretški plan i načine kontrole. 
Dosad je DRI sprovodio kombinovanu reviziju, koja je bila spora i na izveštaje se čekalo do kraja godine. Pejović je kazao da će se ubuduće raditi tri revizije – revizija finansijskog poslovanja, pravilnosti i svrsishodnosti. Revizija finasijskog poslovanja podrazumevaće kontrolu prema budžetskom kalendaru, dok će revizija pravilnosti poslovanja podrazumevati kontrolu obračuna plata, javnih nabavki koje su činile od 60 do 80 odsto nepravilnosti u radu lokalnih samouprava.
Najviše promena donosi uvođenje sistema revizije svrsishodnosti za koje je obuke prošlo 48 revizora, što će omogućiti formiranje 12 timova koji će rad lokalnih samouprava ispitivati po 12 tema. Pejović je kazao da je revizija svrsishodnosti veoma važna, jer mnoge poslovne odluke mogu biti dobro proknjižene i planirane, ali da nisu donele željeni rezultate. 
„Građane mnogo ne interesuju knjiženja, ali da li je nešto urađeno svrsishodno to ih jako interesuje, da li je usluga za koju su dali svoje pare kvalitetana, u koje namene su otišla i na kraju da li je dobijen planirani rezultat“, naveo je predsednik DRI.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.