Verica Radenović iz Barajeva kod Beograda u vreme pandemije korona virusa odlučila je da počne sa preradom divljeg šipurka. Prema posebnoj recepturi, od šipurka pravi vino, rakiju, sirće, liker…
Verica, koju smo sreli na poljoprivrednom sajmu Agro Belgrade 2023, kaže kako joj je prva ideja bila da izađe iz kuće u vreme pandemije.
Do recepta za preradu šipurka, divljeg ploda od kog se inače najčešće pravi čaj i džem, došla je preko poznanika i rođaka od jedne vinarije u Slovačkoj, koja se takođe bavi preradom šipurka, dobila recepte za svoje proizvode. Tako je sve krenulo.
Kaže kako je interesovnaje kupaca zaista veliko, kao i da bi joj dobro došle neke državne subvencije.
„Subvencije ne da bi mi dobro došle nego bi mi dale ‘vetar u leđa’. Ovo što vi vidite ja bukvalno radim od svojih sredstava i od svoje penzije, na svoja leđa, malo uz pomoć finansijsku dece“.
ŠANSA ZA MLADE
Kaže i da neki mlađa ljudi takođe mogu da se bave ovim poslom, naravno uz neku jaču marketinšku kampanju, zbog bolje promocije istih tih proizvoda.
Mislim da mladi tu mogu sebe da pronađu, ne znam koliko je to pametna priča, ako dođemo do nekih subvencija, onda će ova priča ići malo bolje.Sigurno može da se zaradi.
Ona podseća i da šipurak može da se gaji u modifikovanoj varijanti gde nema bodlji i gde ga beru i melju mašine.
Dodaje kako sve radi 100 odsto ručno, organski, a ima i registrovano poljoprivredno gazdinstvo.
„Treća u svetu po recepturi koju imam pravim i vino od divljeg šipurka. Od komine, od divljeg šipurka proizvodim i rakiju, radim i liker od divljeg šipurka sa medom. Radim i sirće od divljeg šipurka koje se jako dobro pokazalo kod lošeg holesterola, triglicerida i rešavanja krvnog pritiska“, priča Verica.
Kaže da pravi i kapi od njene domaće artičoke, čije je seme donela iz Barselone pre 20 godina.
„Kapi koje su dobre za masnu jetru, šećer, za detoksikaciju organizma“, dodaje Verica.
Prema njenim rečima, dobro bi joj došle i subvencije za podrum pića koji planira da otvori, dobro bi joj došla svaka flaša koju koristi u svojoj proizvodnji.
Postoji tražnja za proizvodima od šipurkaFoto: Nova ekonomija/Čedomir Savković
„Planiram da proizvodim još nešto. Već sam napravila sam destilat od vina. Kao što se pravi vinjak od vina, odnosno od grožđa, ja sam napravila destilat koji je stavljen da odleži koji tek treba da da dobije neki sertifikat“, dodaje naša sagovornica.
Kaže da su joj i za to potrebna određena sredstva, a sa druge strane tražnja za njenim proizvodima je veoma dobra, fantastična.
Promocijom svojih proizvoda, kako kaže, bavi se i pomoću društvenih mreža, Fejsbuka i Instagrama.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Prosečna plata od 1.150 evra u decembru 2026. godine, koju je najavio Aleksandar Vučić, zvuči kao veliki skok. Ali ekonomista Milan Kovačević objašnjava zašto to nije baš onako kako predsednik Srbije kaže.
...
Premijer Češke Petr Fijala izjavio je danas da su češke kompanije spremne da šire poslovanje u Srbiji, pre svega u oblastima odbrambene i IT industrije. Srbija je u razmeni sa Češkom od januara do avgusta za...
Posle nesreće u Novom Sadu gotovo sve što smo čuli od političara demantovali su inženjeri koji su ili direktno učestvovali u samom procesu rekonstrukcije železničke stanice ili su na osnovu svoje ekspertize ...
Račun Nacionalne asocijacije turističkih agencija "Juta" nedelju dana je u blokadi, a ukoliko se ne nađe adekvatno rešenje za otplatu, mogla bi da se ugasi.Prema listi dužnika na sajtu Narodne banka Srbi...
NOVA EKONOMIJA
prtplatite se za čitanje premium sadržaja
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rsInforamcije koje imaju dodatnu vrednost
Koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste saglasni sa tim.Ok