Vesti iz zemlje

17.02.2023. 09:15

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Nisu samo čaj i džem od šipurka

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Verica Radenović iz Barajeva kod Beograda (desno) i njena saradnica

Verica Radenović iz Barajeva kod Beograda u vreme pandemije korona virusa odlučila je da počne sa preradom divljeg šipurka. Prema posebnoj recepturi, od šipurka pravi vino, rakiju, sirće, liker…

Verica, koju smo sreli na poljoprivrednom sajmu Agro Belgrade 2023, kaže kako joj je prva ideja bila da izađe iz kuće u vreme pandemije.

Do recepta za preradu šipurka, divljeg ploda od kog se inače najčešće pravi čaj i džem, došla je preko poznanika i rođaka od jedne vinarije u Slovačkoj, koja se takođe bavi preradom šipurka, dobila recepte za svoje proizvode. Tako je sve krenulo.

Kaže kako je interesovnaje kupaca zaista veliko, kao i da bi joj dobro došle neke državne subvencije.

„Subvencije ne da bi mi dobro došle nego bi mi dale ‘vetar u leđa’. Ovo što vi vidite ja bukvalno radim od svojih sredstava i od svoje penzije, na svoja leđa, malo uz pomoć finansijsku dece“.

ŠANSA ZA MLADE

Kaže i da neki mlađa ljudi takođe mogu da se bave ovim poslom, naravno uz neku jaču marketinšku kampanju, zbog bolje promocije istih tih proizvoda.

Mislim da mladi tu mogu sebe da pronađu, ne znam koliko je to pametna priča, ako dođemo do nekih subvencija, onda će ova priča ići malo bolje.Sigurno može da se zaradi.

Ona podseća i da šipurak može da se gaji u modifikovanoj varijanti gde nema bodlji i gde ga beru i melju mašine.

Dodaje kako sve radi 100 odsto ručno, organski, a ima i registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

„Treća u svetu po recepturi koju imam pravim i vino od divljeg šipurka. Od komine, od divljeg šipurka proizvodim i rakiju, radim i liker od divljeg šipurka sa medom. Radim i sirće od divljeg šipurka koje se jako dobro pokazalo kod lošeg holesterola, triglicerida i rešavanja krvnog pritiska“, priča Verica.

Kaže da pravi i kapi od njene domaće artičoke, čije je seme donela iz Barselone pre 20 godina.

„Kapi koje su dobre za masnu jetru, šećer, za detoksikaciju organizma“, dodaje Verica.

Prema njenim rečima, dobro bi joj došle i subvencije za podrum pića koji planira da otvori, dobro bi joj došla svaka flaša koju koristi u svojoj proizvodnji.

Postoji tražnja za proizvodima od šipurkaFoto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

„Planiram da proizvodim još nešto. Već sam napravila sam destilat od vina. Kao što se pravi vinjak od vina, odnosno od grožđa, ja sam napravila destilat koji je stavljen da odleži koji tek treba da da dobije neki sertifikat“, dodaje naša sagovornica.

Kaže da su joj i za to potrebna određena sredstva, a sa druge strane tražnja za njenim proizvodima je veoma dobra, fantastična.

Promocijom svojih proizvoda, kako kaže, bavi se i pomoću društvenih mreža, Fejsbuka i Instagrama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.