Srbija

13.06.2019. 23:22

Business Intelligence Balkans

Autor: Ivan Stamenković i Nikola Vučković

Nivo problematičnih kredita u EU nastavio da pada

Srbija

13.06.2019. 23:22

Nivo problematičnih kredita u EU, kod kojih je došlo do problema u otplati (NPL) se više nego prepolovio od 2014. i pao je na 3,3 odsto u trećem kvartalu 2018, saopštila je Evropska komisija

U svom četvrtom izveštaju o napretku u smanjivanju NPL-ova, Komisija je potvrdila da problematični krediti nastavljaju da se smanjuju prema pretkriznom nivou.

Prema podacima Narodne banke Srbije, za manje od četiri godine iznos NPL u Srbiji smanjen je za 16,9 procentnih poena, na 5,5 odsto na kraju marta 2019. godine. 

Ako se poredimo sa istim periodom kao u izveštaju EU, u tom trenutku je procenat problematičnih kredita u Srbiji iznosio 6,4 odsto.

PROČITAJTE JOŠ: U ČEMU SE VIŠE ISPLATI ŠTEDNJA: DINARI ILI EVRIMA

Iako u proseku nivo NPL na nivou EU opada, situacija se razlikuje od zemlje do zemlje, navodi se u saopštenju Evropske komisije. Na kraju trećem tromesečja 2018. u 14 članica je nivo NPL bio nizak, ispod tri odsto, dok neke država i dalje imaju značajan nivo problematičnih kredita, u tri zemlje iznad 10 odsto. 

Najviši udeo NPL je 43 odsto u Grčkoj, na Kipru je skoro svaki peti kredti problematičan dok je u Portugaliji 11,3 odsto problematičnih kredita. Najmanji procenat problematičnih kredita je u Finskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji oko 1,2 odsto.

Komisija ocenjuje da čak I u zemljama sa visokim nivoom NPL-ova, u većini slučajeva postoji ohrabrujući i održiv u politikama snižavanja nivoa problematičnih kredita i ekonomskog rasta. 

Ukupan iznos NPL na nivou EU iznosi 786 milijardi evra. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.