Vesti iz zemlje

11.05.2023. 12:29

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Nova hapšenja zbog zloupotreba u EPS-u

Zgrada EPS Foto: Nova ekonomija

Četiri osobe uhapšene su zbog sumnje da su zloupotrebama oštetile Elektro-privredu Srbije (EPS). Oni su, kako se sumnja, pričinili štetu od 7,5 miliona američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, uhapšeni su zbog sumnje za pranje novca i poreska krivična dela u okviru proširenja istrage koja se vodi u vezi sa zloupotrebama koje su oštetile EPS.

Proširenom istragom obuhvaćen je, kako se navodi i Nemanja T. direktor privrednog društva „Bauwasen“ doo iz Lazarevca koji je u pritvoru.

Inače, on se od februara nalazi u pritvoru, a tu funkciju je obavljao od oktobra 2017. do sredine novembra 2019.

EPS dobio 5,5 miliona evra subvencija za rekonstrukciju turbina u TENT-u

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu danas su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Poreske policije Ministarstva finansija uhapsili četiri lica osumnjičena za pranje novca i poreska krivična dela, u okviru proširenja istrage koja se vodi protiv šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS), navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je naredbom o proširenju istrage obuhvaćeno ukupno šest osoba, a četiri su danas lišene slobode i dva lica protiv kojih se već vodi istraga i koji se nalaze u pritvoru.

„To su Bojan Vladimir S. odgovorno lice stranog privrednog društva ‘Italiana Construcioni’ S.P.A ogranak u Beogradu i ‘Meta Balkan’ doo Beograd, Nemanja T. direktor privrednog društva “Bauwasen” doo iz Lazarevca, koji se nalaze u pritvoru, kao i Velimir B. odgovorno lice privrednog društva ‘Profil Projekt’ doo Beograd, Dragan R. odgovorno lice privrednog društva ‘Nib Part’ doo Beograd, Nikola L. odgovorno lice privrednog društva ‘Sbos Construction’ doo Beograd i Siniša K. vlasnik preduzetničke radnje za autoprevoz iz Uba“, navodi se u saopštenju VJT u Beogradu.

Život pored termoelektrane: Meštane Velikih Ciljena ugrožavaju arsen i živa

Kako se dodaje, sumnja se da je Bojan Vladimir S. nakon izvršenih uplata novčanih iznosa od strane investitora JP EPS po osnovu ispostavljenih privremenih situacija, u vezi sa ugovorom za izgradnju industrijskog koloseka od 18. aprila 2017. godine, novac u iznosu od 317.203.601,78 dinara koristio tako što je ga je prebacivao privrednim društvima „Profil projekt“, „Nib Part“ i „Sbos Construction“ kao i preduzetničkoj radnji u vlasništvu Siniše K, za navodnu kupovinu šina, elektroopreme i drugog materijala za izgradnju industrijskog koloseka, po lažnim fakturama.

Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica pomenutih privrednih društava novac prebacivala na račun PD „Bauwasen“ doo iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takodje sačinjavalo lažne fakture i dokumentaciju o ovoj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od PD „Metal Balkan“ doo Beograd.

Nakon toga je Nemanja T. deo novca u iznosu od 92.853.739 dinara predao Bojanu Vladimiru S, dok je preostali deo novca je zadržao na računu PD Bauwasen doo iz Lazarevca.

Takođe iz navedenih protivpravnih radnji proizlazi i osnov sumnje da su osumnjičeni izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokovana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260,00 dinara.

VJT je saopštilo da se osumnjičenima na teret stavljaju krivična dela pranje novca i poreska utaja iz Кrivičnog zakonika, kao i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Osumnjičenima koji su danas lišeni slobode određeno je zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega će biti donete odluke o daljem postupanju.

VJT podseća, da je u ovom predmetu krajem februara pokrenuta istraga protiv šest lica zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

EPS zadovoljan poslovnim rezultatima u prvom kvartalu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.