Srbija

11.04.2023. 11:59

Autor: Katarina Baletić

EPS dobio 5,5 miliona evra subvencija za rekonstrukciju turbina u TENT-u

Radijator Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Srbija

11.04.2023. 11:59

Preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) dobilo je 642,6 miliona dinara (5,5 miliona evra) državnih subvencija za rekonsturkciju turbina na blokovima TE „Nikola Tesla A“ (TENT A).

EPS-u je subvencije dalo Ministarstvo rudarstva energetike, a rekonstrukcija je potrebna kako bi se „omogućila kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije“, piše u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći.

Vlada je 29. decembra 2022. godine donela Zaključak kojim je usvojen Program o rasporedu i korišćenja sredstava subvencija za Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ za 2022. godinu.

Na osnovu ovog Programa dodeljene su i subvecije EPS-u za rekonstrukciju blokova u TE „Nikola Tesla A“.

EPS je od Ministarstva u decembru 2022. godine dobio 416,5 miliona dinara (3,54 miliona evra), a u toku 2023. godine planirana je dodela još 226,1 milion dinara (1,9 miliona evra).

Cilj rekonsturkcije: Više građana sa centralnim grejanjem

Stategijom razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijom do 2030. godine, Stategijom razvoja energetike Beograda i Generalnim planom Beograda 2021. godine predviđeno je značajno proširenje borja korisnika centralizovanog sistema grejanja.

TENT A se nalazi na 28 kilometara od Beograd i on bi, nakon izvršenih rekosntrukcija turbina, mogao da obezbedi grejanje velikom broju pogtrošača u glavnom gradu.

Sa druge strane, kombinovana proizvodnja toplotne energije i struje bi obezbedila „racionalno korišćenje domaćih energenata, povećanja pouzdanosti snabdevanja toplotnom energijom, smanjenje energetske zavisnosti od uvoza, redukciju ukupnih emisija štetnih materija, niže cene toplotne i električne energi,je,“ piše u obrazloženju projekta u okviru rešenja Komisije.

EPS dodelio ugovor za rekonstrukciju turbina

EPS javnu nabavku „Prilagođavanje postrojenja za potrebe grejanja Beograda“ koja podrazumeva rekonstrukciju turbina u TENT-u raspisao još u decembru 2021. godine. Ugovor je dodeljen tek godinu dana kasnije, u decembru 2022. godine, a zaključen mesec dana kasnije.

Ugovorena je vrednost od nešto više od milijardu dinara (9,1 milion evra) bez PDV-a. To znači da će dobijene subvencije od Ministarstva EPS-u pokriti 60 odsto troškova na rekonsturkciji.

Od raspisivanja tendera, do dodele ugovora, EPS je pet puta produžavao rok za dostavljanje ponuda i nekoliko puta menjao konkursnu dokumentaciju.

Nakon dugotajnog postupka, ugovor je zaključen sa grupom ponuđača koja je jedina i podnela ponudu.

Nosilac posla je poljska kompanija GE Power, dok je drugi član grupe beogradski ogranak preduzeća General Electric International.

Kao podizvođač angažovano je preduzeće Feromont Inženjering iz Beograda.

Izabrani ponuđači treba da isporuče i ugrade opremu za prelazak blokova A3-A6 na toplifikacioni režim rada u okviru sistema daljinskog grejanja Beograda.

Kako je pojašnjeno u rešenju Komisije, ukoliko se ne uradi rekonstrukcija, za proizvodnju 600 MW toplotne snage, odnosno 1,6 MWh isporučene toplotne energije potrebno je 188 miliona kubika gasa godišnje. Nakon sprovedenog projekta rekonstrukcije ne bi trebalo uopšte da bude potrošnje gasa, pa je „ušteda u potrošnji uvoznog energenta osnovna direktna korist (prihod) projekta vangradskog toplovoda“, piše u rešenju.

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da će kombinovana proizvodnja struje i toplotne energije obezbediti „racionalno korišćenje domaćeg goriva (lignita)“.

Sa projektom bi trebalo da se počne 2023. godine, a završetak se očekuje 2026. godine.

EPS postaje akcionarsko društvo, usvojen novi Statut

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.