Vesti iz zemlje

06.04.2023. 14:39

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Transparentnost Srbija: Izmene statusa EPS-a štetne

Nova ekonomija

Izmene osnivačkog statusa Javnog preduzeća Elektroprivrede Srbije (EPS), kojima je transformisan u akcionarsko društvo, imaće veoma štetne posledice na primenu antikorupcijskih zakona u najvećem državnoj kompaniji, upozorava Transparentnost Srbija (TS). Pored toga, ključni razlozi za ove značajne promene nisu obrazloženi, a pravni osnov je sporan.

Odluke Nadzornog odbora EPS od 4. aprila 2023, kojim se menja Osnivački akt i Statut, kada stupe na snagu, dovešće do toga da se na EPS više ne primenjuje Zakon o javnim preduzećima.

„Ubuduće, ni direktor ni članovi Nadzornog odbora EPS neće imati status javnih funkcionera, što znači da neće biti u obavezi da podnose izveštaje o imovini i prihodima, iako će raspolagati javnim sredstvima veoma velike vrednosti, oko 3,1 milijarde evra, prema podacima iz izmenjenog osnivačkog akta“, ocenjuje u saopštenju Transparentnost Srbija (TS).

DA LI JE REFORMA EPS PUT U PRIVATIZACIJU?

Više neće postojati ni obaveza da se direktor bira na konkursu. Tu zakonsku obavezu Vlada Srbije ni poslednjih devet godina, nakon smene Aleksandra Obradovića, nije poštovala.

Inače, promena statusa preduzeća nije bila prepreka da se obaveza sprovođenja konkursa propiše novim Statutom, dodaje se u saopštenju.

Prilikom javnih nabavki, EPS će izgubiti i status „javnog naručioca“, tako da neće imati opštu obavezu sprovođenja nabavki na osnovu zakona, već samo u vezi sa pojedinim delatnostima.

Dodatno, EPS više neće biti podvrgnut nadzoru Ministarstva privrede ili bilo kog drugog Ministarstva.

„Smanjiće se i transparentnost, jer EPS više neće objavljivati program poslovanja i tromesečne izveštaje o njihovoj realizaciji. Takođe, EPS više neće imati ograničenja da troši sredstva za donacije i sponzorstva, što širom otvara nove kanale za politički dirigovano rasipanje javnih resursa“, navodi se u saopštenju.

Bitno je napomenuti da je ovakva transformacija EPS pravno moguća jedino ukoliko se nesumnjivo utvrdi da to preduzeće „ne obavlja delatnost od opšteg interesa“.

Zakon o energetici, koji određuje delatnosti od opšteg interesa u ovoj oblasti, donet je još 2014, a poslednji put menjan 2021, tako da je ostalo nejasno po kom pravnom osnovu i iz kojih razloga se promene (ako su zasnovane na tom zakonu) primenjuju tek u aprilu 2023. godine.

Štaviše, stručne službe EPS su, kako se može videti iz izveštaja sa sednice NO, navele da je EPS i dalje obavezan da primenjuje Zakon o javnim preduzećima, piše u saopštenju TS.

Dugovanja EPS-a u 2022. godini povećana za 50 odsto

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.