Vesti iz zemlje

23.09.2013. 09:40

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Nova ležišta bakra u RTB Boru vrede više od milijardu dolara

Istrživanja koja je RTB Bor sproveo od 2009. godine pokazala su da u novim ležištima koja su pronađena ima rude bakra vredne nešto više od milijardu dolara.
A uskoro će početi i istraživanja na području pored Knjaževca.
„Ukupna vrednost metala u novootkrivenim lešištima prelazi milijardu dolara, što znači da su istraživanja u potpunosti ispunila ocekivanja“, kaže za Tanjug rukovodilac Sektora za geologiju Rudnika bakra Bor, Trajča Tončić.
On objašnjava da je na početku istraživanja 2009. godine u Jami otkriveno najbogatije rudno telo „T“ koje je otkopano za nepune tri godine i donelo profit od preko 40 miliona dolara. 
„Potom smo otkrili još dva nova: „T1“ i „T2″ čija je eksploatacija otpočela ove godine, a reč je o 700.000 tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 1,7 odsto“, navodi Tončić. 
On kaže da se uporedo istraživalo i na površini, pa je otkriveno i ležište „Kriveljski kamen“ sa rezervama od 75 miliona tona rude srednjeg sadržaja bakra od 0,26 odsto. 
„Ukupna vrednost metala u novootkrivenim ležištima prelazi milijardu dolara, što znači da su istraživanja u potpunosti ispunila očekivanja“, kaže Tončić. 
U Rudarsko topionicarskom basenu Bor su 2009. godine, uz opremanje rudnika i modernizaciju flotacija, započela i obimna geološka istraživanja sa ciljem da pronadu nova ležišta sa što većim sadržajem bakra, kao i da obezbede više od 60 hiljada tona koncentrata godišnje, koliko je neophodno za rad nove topionice. 
Dosad je uloženo oko pet miliona evra u kupovinu modernih bušilica i ostale opreme. 
Početkom ove godine stigle su dve najsavremenije i najmocnije ma“ine koje je RTB ikad imao, koje mogu dostići dubinu do 2,8 kilometara. Jednom od njih istra“uje se oklina rudnog tela Kriveljski kamen, dok druga radi u Majdanpeku. U kombinatu bakra su zadovoljni postignutim rezultatima. 
U završnoj fazi je i procedura dobijanja istra“nog prava za predeo u okolini Knjaževca, na prostoru izmedu Minićeva i Novog Korita. Dobijene su sve saglasnosti nadležnog ministarstva i za desetak dana očekuje se rešenje, posle čega će se krenuti u trogodišnja geološka istraživanja, kažu u RTB-u Bor.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.