Vesti iz zemlje

14.09.2023. 15:45

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Nova milionska davanja Beogradu iz budžetske rezerve

Foto: Pixabay

Gradu Beogradu dodeljeno je još 401,2 milion dinara (3,4 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve. Razlog za transfer novca Beogradu je potencijalno „ugožavanje tekuće likvidnosti“, vidi se u rešenju koje je objavljeno u Službenom glasniku. 

Grad Beograd je od početka godine (uključujući najnoviji transfer od 401 miliona) iz tekuće budžetske rezerve dobio najmanje milijardu dinara.

Novac glavnom gradu se prebacuje po osnovu rešenja Vlada, a u većini tih rešenja stoji isto obrazloženje u kojem se kao razlog za dodelu novca navodi „izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti“.

Odbornici Skupštine Beograda juče su većinom glasova usvojili rebalans gradskog budžeta za 2023. godinu, drugi u ovoj godini. Budžet je u odnosu na jun, kada je rađen prvi rebalans, smanjen 2,5 milijardi dinara i iznosi oko 190,9 milijardi dinara, preneo je Danas.

Pregled transfera Gradu Beogradu iz tekuće budžetske rezerve u 2022:

septembar: 401 milion dinara,

avgust:75 miliona dinara,

jul: 130 miliona dinara,

jun: 110 miliona dinara,

jun: 90 miliona dinara,

april: 50 miliona dinara, 

april: 98 miliona dinara,

feburar: 88,5 miliona dinara 

Tekuća budžetska rezerva je deo planiranih prihoda u budžetu koji se ne raspoređuje unapred.

Sredstva iz rezerve se raspoređuju na direktne budžetske korisnike tokom fiskalne godine.

Sredstva tekuće budžetske rezerve koriste se za neplanirane svrhe ili za svrhe koje su bile planirane, ali za koje se u toku godine pokaže da nije bilo dovoljno sredstava.

Zakon o budžetskom sistemu predviđa i da se izuzetno sredstva tekuće rezerve budžeta Srbije mogu koristiti i za izvršavanje obaveza budžeta lokalne vlasti, a usled smanjenog obima prihoda budžeta lokalne vlasti i drugih razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti budžeta lokalne vlasti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.