Srbija

28.03.2023. 08:46

Autor: Katarina Baletić

Nova preporuka: HPV vakcinu davati tokom sistematskog u sedmom razredu

Bocica vakcine i spric Foto: Flickr - Asian Development Bank

Srbija

28.03.2023. 08:46

Imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) preporučuje se kod dece sedmih razreda osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda za vreme trajanja školske godine, piše u novom pravilniku koji je potpisala ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Vakcine koje ne budu iskorišćene u toku školske godine, mogu da se iskoriste i u toku letnjeg raspusta, u skladu sa stručno-metodoloških upustsvima Instituta za javno zdravlje Srbije.

Vakcinacija protiv HPV virusa se sprovodi sa dve ili tri doze, u zavisnosti od vrste vakcine (HPV2, HPV4, HPV9) i uzrasta u kojem se daje.

Novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti ministarka Grujičić potpisala je 17. marta 2023. godine.

Donošenjem novog pravilnika, prestao je da važi stari, donet 2020. godine.

Pravilnikom iz 2020. godine dobijanje vakcine protiv HPV preporučivale se kod dece starije od devet godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece šestih razreda osnovih škola.

Centralna komisija za lekove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) je u februaru 2022. godine uvrstila HPV vakcinu kao prevenciju karciona grlića materice na listu lekova koji će se dobijati o trošku države.

Do februara ove godine vakcinacija protiv HPV započeta je kod više od 16.000 dece između devet i 19 godina, rekao je u februaru specijalista epidemiologije Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut Marko Veljković.

Od čega štiti HPV vakcina?

HPV vakcina sprečava infekciju određenim visokorizičnih tipovima humanog papilomavirusa (HPV). HPV vakcina je bezbedna, efikasna i štiti od većine karciona uzrokovanih HPV i od genitalnih kondiloma (bradavica), piše na sajtu Batuta.

Infekcija HPV-om je veoma često i jedna je od najčešćih seksualno prenosivih infencija.

HPV infekcija je toliko često da skoro svi seksualno aktivni muškarci i žene u nekom trenutku života budu zaraženi nekim tipom HPV-a.

Međutim, većina osoba nikada ne sazna da ima infekciju, ali je mogu preneti svom partneru, a da toga nisu ni svesni. Svake godine se beleži oko 14 miliona novozaraženih osoba.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.