Srbija

27.12.2022. 09:32

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Nova radna grupa za srpsko-kineski industrijski park

Foto: Printkskrin, PPPPN za realizaciju projekta Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin

Srbija

27.12.2022. 09:32

Vlada Srbije donela je nedavno odluku o obrazovanju radne grupe koja će da prati realizaciju projekta srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Srpsko-kineski industrijski park (SKIP) će se graditi iz više faza, u neposrednoj blizini Pupunovog mosta u Beogradu.

S obzirom da se radi o projektu velikih razmera očekivano je da će realizacija SKIP-a trajati „dugo“, prema planovima predviđeno je da će se izgradnja celog parka završiti u roku od 19 godina, pisalo je u nacrtu prostornog plana koji je bio na javnom uvidu na proleće ove godine.

Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta „Srpsko kineski industrijski park Mihajlo Pupin“ bio je na javnom uvidu od 20. aprila do 19. maja, а sredinom oktobra Vlada Srbije je donela uredbu o utvrđivanju ovog plana.

Površina u okviru plana iznosi oko 504,2 hekatara.

Momirović na čelu nove radne grupe

Predsednik novoosnovane radne grupe će ubuduće biti ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, vidi se iz odluke objavljene u Službenom glasniku.

Zadatak radne grupe je da prati realizaciju potpisanih ugovora između Vlade Srbije i China Road and Bridge Corporation iz Кine (strateškog partnera).

Radna grupa će imati 12 članova, predstavnika ministarstva finansija, ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, ministarstva građevinastva, soobraćaja i infrastrukture, grada Beograda…

Prethodna radna grupa koja se bavila ovim projektom osnovana je 2017, a njeni zadaci bili su ocena studije izvodljivosti, kao i priprema i vođenje pregovora povodom zaključenja ugovora sa kineskom firmom CRBC.

Predsednik radne grupe tada je bio Nenad Popović, bivši minstar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Srpsko-kineski industrijski park gradiće se na PKB-ovom zemljištu

Kompleks će biti kod Pupinovog mosta

Lokacija budućeg parka se nalazi u severozapadnom delu Beograda na levoj obali Dunava, na opštini Palilula, a u neposrednoj blizini Pupinovog mosta, sa severne strane postojeće obilaznice.

Prostor planiranog kompleksa i njegova šira okolina pripadaju teritoriji Pančevačkog rita i danas se najvećim delom koriste, piše u prostornom planu.

Značajan deo ovog zemljišta nalazi se u okviru gazdinstva „PКB Beograd“ korporacije, piše u prostornom planu.

U okviru kompleksa se nalazi i nekadašnja farma (građevinsko zemljište van građevinskog reona) koja nije u funkciji.

Srpsko-kineski industrijski park biće podeljen na Međunarodni trgovinski centar, Industrijski park i High-Tech park.

Kineska kompanija CRBC zainteresovana za rudnike i obnovljive izvore u Srbiji

Postrojenja, skladišta, poslovne zgrade

Projekat predviđa izgradnju industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada, stambenih prostora za zaposlene, zgrada za upravljanje.

Planirana industrijska postrojenja će biti , između ostalog, iz oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda, tekstila i odevnih predmetahemijskih i farmaceutskih proizvoda, izrade komponenti za automobile i opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Realizacija projekta odvijaće se u tri faze: faza inicijacije projekta, faza širenja i faza daljeg razvoja Industrijskog parka.

Javne nabavke i međudržavni sporazumi: Kako se troši novac građana Srbije?

Javne nabavke: Promocija, video prilozi, pravna pomoć

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj je u toku prethodne dve godine sproveo nekoliko postupaka javnih nabavki kako bi pribavio dobra i usluga potrebne za realizaciju ovog projekta.

Počektom leta ove godine, sproveden je teneder u kojem je Kabinet tražio firmu za pravnu podršku u procesima izdavanja lokacijskih uslova, građevinskih dozvola, kao i za pomoć u rešavanju imovinskih pitanja. Ugovor vredan tri miliona dinara, bez PDV-a,  dodeljen je firmi „Prica i partneri“.

Produkcija multimedijalnih materijala o Industrijskom parku Mihajlo Pupin i mogućnostima integrisanja parka u inovacioni ekosistem Srbije poverena je firmi „Tag media“. Ta firma je izabrana na tenderu koji je sproveden krajem 2021. godine, a ugovorena vrednost posla bila je više od 6,9 miliona dinara (bez PDV-a).

Za istraživanje stavova stručne i opšte javnosti u vezi sa projektom izgradnje Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu, je prema podacima sa Portala javnih nabavki, izabran Faktor plus koji je za taj posao od Kabineta za inovacije dobio 3,9 miliona dinara.

Faktor plus je imao zadatak da proveri svest građana i stručne javnosti, kao i njihove generalne stavove o industrijskim parkovima ovog tipa.

Prostorni plana područja posebne namene za projekat „Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu“ izradio je Centar za planiranje urbanog razvoja (CEP). CEP-u je u postupku nabavke usluge izrade plana dodeljen ugovor vredan oko 27 miliona dinara.

Planirana investicije srpsko-kineskog infustrijskog parka  biće vredna blizu 300 miliona evra, najvio je ranije Kabinet ministra bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.