Vesti iz zemlje

29.06.2016. 10:14

Autor: Nova Ekonomija

Nova Vlada će morati da usvoji novi zakon o lokalnim samopravama

Nova vlada će odmah po formiranju morati da usvoji Predlog zakona o finansiranju lokalne samouprave, jer je to uslov MMF-a za pozitivnu ocenu revizije krajem avgusta. Jedna od ključnih novina je da će od poreza na zarade umesto sadašnjih 80 posto, opštinama ostajati 50 odsto, ali će im se povećati transferi iz republičkog budžeta. 

Stručnjaci su za usvajanje zakona, opštine uglavnom protiv. U Vladi poručuju da zakon mora da se donese.

Sve je počelo zakonom iz 2011, kada je lokalnim samoupravama pripalo 80 odsto, a državi 20 odsto od poreza na zarade građana. Opštine su dobile dodatnih 40 milijardi dinara bez ikakvih obaveza. Rezultat toga je bio da su investicije prepolovljene, povećan trošak za plate i dugovi. 

Smederevska Palanka, na primer, duguje tri godišnja budžeta, kaže nova gradska uprava.

„Novac je trošen nenamenski, mnogi ugovori su sklapani na štetu opštine, raskinut je ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede, isključeni su nam telefoni. Čega god se uhvatimo, gore ne možemo da napravimo“, navodi Petar Milić, predsednik opštine Smederevska Palanka.

U proseku, opštine su trošak za zarade povećale za četvrtinu.

Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta kaže da su negativni rekorderi duži niz godina Novi Pazar i Prokuplje koji troše 40 odsto svojih budžeta na zaposlene. 

„To se ne može objasniti ni veličinom opština niti njihovom strukturom“, ocenjuje Altiparmakov.

S druge strane, načelnik Gradske uprave Novi Pazar Almir Leković tvrdi da 23 odsto budžeta ide na zaposlene, a ne 40. 

„Za utvrđivanje odnosa sredstava koja idu na plate iz budžeta treba imati u vidu nivo punjenja budžeta i razvijenosti lokalne samouprave“, dodaje Leković.

Zbog neodgovornog trošenja novca stručnjaci kažu da je vreme za novi zakon. Opštine su protiv, neki strahuju od bankrota, drugi da će biti ugroženi započeti poslovi.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kaže da tamo gde je neko nenamenski trošio, to treba i sankcionisati. 

„Treba nam novi zakon koji će voditi računa o značaju infrastrukture i velikih projekata“, smatra Nedimović.

Jelena Holcinger iz nemačke organizacije GIZ navodi da je porez na zarade najveći deo prihoda lokalnih samouprava, tako da, kako naglašava, novi zakon nije nešto što će opštine lako prihvatiti. 

„S druge strane, naplata poreza na imovinu koji u celosti ostaje njima, trebalo bi da se intenzivira“, dodaje Holcingerova.

Ko se bude trudio da popiše sve objekte na svojoj teritoriji i naplati porez, i ko poveća javne investicije, po novom zakonu biće nagrađen, odnosno dobiće više sredstava iz republičke kase, kažu u Ministarstvu finansija. Naglašavaju, opštine će imati prelazni period da se naviknu na novi sistem finansiranja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. … znači nosimo i pasoš i l.k. jer da bi stigli do Turske moramo da pokažemo pasoš osim ako ne preletimo ove koji to traže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.