Vesti iz izdanja Vesti iz zemlje

01.03.2024. 02:31

Messer Tehnogas

Autor: Nova ekonomija

Nove investicije Messer Tehnogasa

Foto: Messer Tehnogas

Fabrika Messer Tehnogasa u Boru

Investiranje više od 150 miliona evra u nova postrojenja i laboratorije kompanije Messer Tehnogas, lidera u proizvodnji i distribuciji medicinskih, specijalnih i tehničkih gasova za domaću industriju, doprinosi razvoju i unapređenju tehnologija i procesa, ali i poboljšanju zaštite životne sredine

U jednoj od najvećih priča o poslovnom uspehu, nemačka kompanija Messer proslavila je prošle godine impresivnih 125 godina poslovanja na globalnom nivou. U srcu ovog jubileja, od 1997. stoji i prisustvo na lokalnom tržištu, kada je kompanija Messer preuzela većinski paket akcija domaćeg Tehnogasa i od tada je u nova postrojenja i laboratorije investirala više od 150 miliona evra.

Novo postrojenje za razlaganje vazduha  u Boru

Novo, moderno postrojenje za razlaganje vazduha u Boru počelo je sa radom aprila 2015, za snabdevanje nove topionice RTB Bor, a već nakon osam godina, usled rasta proizvodnje Zijin Kopera, još jedno postrojenje je pušteno u rad u aprilu 2023. godine, koje je obišao i Stefan Meser, vlasnik i predsednik Nadzornog odbora Messer Grupe.

„Fabriku u Boru posetio sam pre 13 godina i sada mogu da kažem da je ovo postrojenje veoma značajno ne samo za Messer Tehnogas koji posluje u Srbiji, nego i za čitavu Messer Grupu. U Srbiji trenutno imamo šest fabrika, sa blizu 350 zaposlenih, koje veoma uspešno posluju, a kada je reč o proizvodnim kapacitetima najznačajnija su postrojenja u Boru i Smederevu, koja doprinose daljem razvoju Messera, vodeće porodične kompanije za proizvodnju industrijskih gasova širom sveta“, rekao je prilikom posete Stefan Messer.

POSETA NOVOM POSTROJENJU ZA RAZLAGANJE VAZDUHA U BORU: Vlasnik Messera Stefan Messer, izvršni direktor Messer Tehnogasa Ernst Bode, regionalni direktor za JIE Valentin Ilievski i menadžeri proizvodnje Dejan Karabašević i Ljubiša BučanovićFoto: Messer Tehnogas

Novo postrojenje za razlaganje vazduha u Boru, pušteno u rad 2023. godine, u potpunosti zadovoljava potrebe rada kineske kompanije Zijin Koper koja će sada dobijati značajno više kiseonika nego ranije, što će doprineti povećanju produktivnosti, smanjenju emisije štetnih gasova i zaštiti životne sredine. Staro postrojenje proizvodilo je oko 10.000 kubnih metara kiseonika na sat, a novo više od 13.000. Sada se ukupno proizvodi nešto manje od 25.000 kubika kiseonika niskog i srednjeg pritiska, što ukazuje da je za preko 100 odsto ostvaren veći kapacitet.

Treba naglasiti da se gasoviti kiseonik na niskom pritisku koristi pri topljenju bakarnih koncentrata nakon flotacije, a u cilju postizanja odgovarajućih visokih temperatura. Visok pritisak kiseonika koristi se za intenzifikaciju procesa uklanjanja nečistoća iz bakrenca i u procesu daljeg prečišćavanja bakra. Primenom kiseonika postiže se smanjenje emisije štetnih gasova, na prvom mestu sumpornih jedinjenja, što potvrđuje da kompanija Messer Tehnogas u cilju zaštite životne sredine neprestano unapređuje pogone i štedi resurse.

Dobijanje gasovitog kiseonika na bazi VPSA

Održiva proizvodnja uz minimalan uticaj na životnu sredinu, kao i razvoj ili unapređenje tehnologija i procesa su strateška orijentacija Messer Tehnogasa. Prilagodljivost potrebama korisnika, uz poslovni elan i stalnu veru u pozitivna kretanja, rezultirala je investicijom u postrojenje za dobijanje gasovitog kiseonika na bazi VPSA u čeličani Metalfer Steel Mill u Sremskoj Mitrovici. Specifični proizvodni zahtevi omogućili su da pomenuto postrojenje bude prvo ovog tipa u južnoj i jugoistočnoj Evropi.

Princip rada je da se vazduh posle filtracije duvaljkom dovodi do adsorpcionih posuda u kojima se uklanjaju nečistoće. Nakon adsorpcije, kiseonik se skladišti u rezervoaru iz kojeg dalje, na srednjem pritisku, odlazi u peći. Metalfer Steel Mill čine topionica sa elektrolučnom peći godišnjeg kapaciteta 500.000 tona i valjaonica betonskog gvožđa godišnjeg kapaciteta 500.000 tona. Upotreba kiseonika je prvenstveno za intenziviranje procesa topljenja, zagrevanje armature pri obradi i za sečenje sekundarnih sirovina.

VPSA (Vacuum Pressure Swing Adsorption) postrojenje je tehnološki proces koji se koristi za separaciju gasova, obično za proizvodnju čistog kiseonika ili azota iz vazduha. Prednosti VPSA postrojenja su niska potrošnja električne energije jer proces nije kriogen, brzo pokretanje proizvodnje, potpuno automatski rad, fleksibilnost u proizvodnji u smislu protoka i čistoće i daljinsko upravljanje, što značajno smanjuje emisiju ugljen-dioksida.

Medijski istraživački centar (MIC) NišFoto: Saša Đorđević

Podrška udruženju „Životna pomoć“ iz vranja

 Kao deo svoje predanosti društvenoj odgovornosti, kompanija Messer Tehnogas nedavno je pružila podršku nevladinoj organizaciji „Životna pomoć“ iz Vranja u iznosu od 30.000 evra. Donacija je realizovana uz posredovanje nemačke organizacije „Help“, a namenjena je kupovini opreme za inicijative u oblasti pekarstva i poljoprivrede za nezaposlene žene iz socijalno ugroženih porodica, koje su najčešće samohrane majke i žrtve porodičnog nasilja, osnažujući ih da postanu finansijski nezavisne i samostalne.

„Duboko smo posvećeni stvaranju pozitivnih promena u srpskom društvu. Donacija udruženju ’Životna pomoć’ za nas je više od finansijskog doprinosa, to je ulaganje u budućnost mnogih žena i porodica, koje se trude da prevaziđu teške životne okolnosti. Ekonomsko osnaživanje i nezavisnost ne samo da menjaju njihove živote već imaju efekat i na čitavu zajednicu“, izjavio je izvršni direktor Messer Tehnogasa Ernst Bode prilikom nedavnog boravka u Vranju.

Predstavnice udruženja „Životna pomoć“ podelile su dirljive priče mnogih žena koje su već imale direktnu korist od različitih programa koje ova nevladina organizacija sprovodi u Vranju i okolini.

„Donacija Messer Tehnogasa sjajan je primer kako korporativna odgovornost, uz neumorne napore nevladinih organizacija, može stvoriti opipljiva poboljšanja u životima onih kojima je pomoć potrebna“, istakao je Ernst Bode. „U današnje vreme, korporacije imaju potencijal da odigraju ključnu ulogu u podršci ranjivim kategorijama i sveobuhvatnom razvoju zajednice.”

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.