Vesti iz zemlje

25.12.2023. 08:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Novi carinski zakon propisuje kazne do dva miliona dinara

Foto: Pixabay

Kamion na putu u Australiji

Zakon o izmenama i dopuni Carinskog zakona propisuje novčane kazne za prekršaje privrednicima koji ne poštuju carinske propise, između  20.000 dinara i dva miliona dinara.

U članu 266. navodi se da će se novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara do dva miliona dinara kazniti preduzeće ako na zahtev carinskog organa ne pruži sve neophodne isprave i informacije ili ne pruži neophodnu pomoć za okončanje carinskih formalnosti ili carinskih kontrola.

Novčanom kaznom po istom osnovu u iznosu od 50.000 dinara do 500.000 dinara kazniće se preduzetnik, a kaznom od 15.000 dinara do 150.000 dinara kazniće se odgovorno lice u firmi.

Takođe, kazniće se privrednik ako podnese deklaraciju za privremeni smeštaj, za ponovni izvoz ili zahtev za izdavanje odobrenja sa netačnim ili nepotpunim podacima navedenim u deklaraciji.

Prekršaje odredbe su precizrane i spisak je podugačak. Između ostalih prekršaja, kazniće se firma ako uz deklaraciju priloži neverodostojnu ili netačnu ispravu i ako ne ispuni, ako je potrebno, sve obaveze koje se odnose na stavljanje date robe u određeni carinski postupak.

Preduzeće, preduzetnik i fizičko lice platiće novačnu kaznu u slučaju prekršaja od jednostrukog do petostrukog iznosa vrednosti robe, dok  se odgovornom licu u kompaniji propisuje kazna u iznosu od 20.000 dinara do 150.000 dinara.

U članu Zakona 265. navodi se da će novčano kazniti firma ako:

  • prikriva stvarnu nameru, cilj ili pravni osnov raspolaganja deklarisanom robom, prilažući neverodostojnu dokumentaciju pri deklarisanju robe. Takođe, ako organizuje ili planira sprovođenje lažnih isporuka, primanja ili kretanja deklarisane robe ili posredno ili neposredno učestvuje u njima, posredno ili neposredno učestvuje u izradi neverodostojne carinske, poslovne, prevozne ili druge dokumentacije u vezi sa deklarisanom robom.

Isto tako, u slučaju da neovlašćeno ili samovoljno koristi podatke drugih ljudi radi obavljanja ili stvaranja uslova za prevaru.

  • Ne prijavi na propisan način robu koju unosi u ili iznosi iz carinskog područja Srbije
  • iznošenjem netačnih i neistinitih podataka ili na bilo koji drugi način navođenjem carinskog organa na pogrešan zaključak, stekne ili pokuša da stekne plaćanje dažbina u manjem iznosu, preferencijalni tarifni tretman, oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina, olakšicu u plaćanju uvoznih i drugih naknada, povraćaj ili otpust uvoznih ili izvoznih dažbina.
  • izuzme ispod carinskog nadzora stranu robu bez dozvole carinskog organa (član 118.)
  • stranu robu za koju su pri izlasku iz carinskog područja Srbije okončane carinske formalnosti bez odlaganja ne iznese iz carinskog područja Srbije
  • unese u carinsko područje ili iznese iz carinskog područja Srbije robu koja podleže zabranama ili ograničenjima, sa namerom da izbegne mere carinskog nadzora i carinske kontrole, u suprotnosti sa propisima kojima se uređuje unošenje ili iznošenje takve robe ili bez odgovarajućih dokumenata
  • u carinsko područje Srbije robu unese ili pokuša da unese robu na skriven način
  • ne podnese deklaraciju za robu ili deo robe, ako se radi o robi komercijalne prirode ili o robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu
  • suprotno zakonskim odredbama robu koja je bila oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina otuđi, da na korišćenje drugom licu, da u zalog, na pozajmicu ili kao obezbeđenje za izvršenje druge obaveze ili upotrebi u bilo koje druge svrhe, osim onih za koje je ta roba bila oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina, pre nego što se plate uvozne dažbine u punom iznosu
  • preko graničnog prelaza u vreme kada granični prelaz nije otvoren za promet ili izvan graničnog prelaza unese ili pokuša da unese robu u carinsko područje Srbije ili ako pokuša da iznese robu iz carinskog područja
Vozilo koje je korišćeno za prevoz robe koja je predmet prekršaja iz člana 265. ovog zakona, oduzeće se ako vrednost te robe prelazi jednu trećinu vrednosti vozila, kada je vlasnik tog prevoznog sredstva znao ili mogao znati da će se ono koristiti za prevoz robe koja je predmet prekršaja. Vozilo će, prema ovom Zakonu, oduzeti bez obzira na vrednost robe i prevoznog sredstva, ako je posebno konstruisano, adaptirano, izmenjeno ili na bilo koji drugi način prilagođeno svrsi skrivanja robe.

Prema ovom Zakonu, oduzeće se roba koja je predmet prekršaja iz člana 265. ovog propisa. Pored robe koja je predmet prekršaja oduzeće se prenosno sredstvo upotrebljeno za smeštaj robe (kontejner, pakovanje ili drugi predmeti).

Privredna komora Srbije saopštila je da je u saradnji sa Ministarstvom finansija i Upravom carina Srbije organizovala stručni skup na kojem su predstavljeni Zakon o izmenama i dopuni Carinskog zakona i Uredba o izmenama i dopunama Uredbe o carinskim postupcima i carinskim formalnostima.

Bez carina ćemo iz Kine uvoziti solarne panele, baterije, telekom opremu…

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.