Srbija

11.07.2024. 14:34

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Novi digitalni servisi – brži put do dozvola u energetici i zaštiti životne sredine

Pixabay

Srbija

11.07.2024. 14:34

Novi digitalni servisi, odnosno 27 usluga iz nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike (pre svega iz oblasti obnovljivih izvora energije) ubuduće će putem eUprave biti dostupni domaćim privrednicima. Na ovaj način oni će efikasnije dobijati neophodne dozvole i saglasnosti u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

„Sprovođenjem aukcija za tržišne premije iz obnovljivih izvora energije pokazali smo da možemo kompleksne postupke da sprovedemo potpuno digitalizovano i transparentno, ali je jednako važno da to primenimo i na druge procedure koju su važne za privredu i investitore“, navela je ministarka Dubravka Đedović Handanović, saopštilo je ministarstvo.

Naglasila je da će digitalizacija omogućiti brzu komunikaciju sa državnim organima i da se više neće čekati po nekoliko dana, a ponekad i nedelja, na uručenje dopisa i podnesaka, već će se to obavljati automatski.

„Pružanje usluga iz oblasti energetike u digitalnoj formi štedi vreme i novac privredi i investitorima i doprinosi većoj efikasnosti javne uprave. Verujem da je ovo samo jedan od prvih rezultata u kreiranju modernog, efikasnog i digitalizovanog okruženja za investicije u energetici, što je važno za još dinamičniji proces prelaska na čiste izvore energije u našoj zemlji“, navela je Đedović Handanović.

Ona je dodala da su u pripremi izmene Zakona o energetici, kojim će se u domaće zakonodavstvo preneti novi paket energetskog zakonodavstva Evropske unije, a koji je bitan za spajanje tržišta električne energije sa EU, a što je deo agende rasta.

Evropska banka za obnovu i razvoj je finansijski podržala ovu reformu dok projekat sprovodi Republički sekretarijat za javne politike.

Poskupljuju železničke karte od 1. septembra, za kupovinu u vozu „kazna“ 500 dinara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.