Srbija

11.07.2024. 11:17

Autor: Katarina Pantelić

Poskupljuju železničke karte od 1. septembra, za kupovinu u vozu „kazna“ 500 dinara

Voz na zeleznickoj stanici Foto: Nova ekonomija

Srbija

11.07.2024. 11:17

Kompanija Srbijavoz saopštila je da će od 1. septembra ove godine početi da važe nove cene karata za voz na svim relacijama. Tako će cena karte za regio voz u jednom smeru, od prvog septembra ove godine, na relaciji od Beograda do Niša koštati 1.200 dinara, od Beograda do Valjeva 632 dinara, a do Užica 960 dinara. Ukoliko kartu putnici ne budu kupili na blagajni, a uđu u voz, kondukter će im uz cenu karte naplatiti i naknadu u iznosu od čak 500 dinara.

Razlog za poskupljenje karata kompanija je navela to što već tri godine cene karata nisu menjane, kao i to što je tokom tri godine došlo do izmena tržišnih uslova, pre svega povećane cene energenata i rezervnih delova.

Cena karte od Beograda do Vršca za regio voz koštaće 540 dinara, a do Šida i Lapova 640 dinara.

I cena karte za voz „Soko“ će poskupeti, pa će tako u jednom smeru od Beograda do Novog Sada građani morati da plate kartu od 734 dinara.

Ukoliko putnici budu kupovali kartu putem aplikacije Srbijavoza, imaće dodatnih deset odsto popusta na cenu karte.

Do sada je važilo pravilo da putnici koji uđu u voz bez karte kupuju iste kod konduktera. Ta praksa će se nastaviti, ali će putnici koji budu ušli na stanicama na kojima postoje blagajne a ne budu kupili kartu na istoj, kod konduktera prilikom kupovine morati da plate uz kartu i naknadu od čak 500 dinara.

„Znatno povećanje broja putnika dovodi i do sve učestalije pojave da putnici u vozove ulaze bez prethodno kupljene karte, te istu kupuju kod konduktera, što dalje dovodi do otežanog upravljanja kapacitetima, gužvi i negativnog efekta na komfor putnika. Za putnike koji se ukrcaju u voz bez karte, uz redovnu cenu karte biće naplaćena naknada za izdavanje karte u vozu, u iznosu od 500 dinara. Ova naknada neće se primenjivati za putnike koji putovanje započinju na stanici u kojoj ne postoje putničke blagajne i/ili kartomati“, navela je kompanija Srbijavoz u saopštenju.

Zbog ovog problema, kako su naveli, od septembra će biti dodatno postavljeni novi kartomati na više od 20 stanica u Srbiji, putem kojih se karte mogu kupiti samostalno, platnom karticom.

„Očekujemo da efekti ovih izmena doprinesu kontinuiranom podizanju kvaliteta naših usluga i poboljšanju korisničkog iskustva putnika. Naglašavamo da, i nakon ovih korekcija cena, železnički prevoz ostaje značajno povoljniji u odnosu na drumski prevoz“, naveli su iz Srbijavoza.

Detaljne cene karata u jednom smeru, povratne i one koje se kupuju putem aplikacije, možete pogledati u nastavku.

Foto: Print screen / Srbijavoz

Foto: Print screen / SrbijavozFoto: Print screen, Srbijavoz

 

Spojеna brza pruga od Novog Sada do Budimpеštе: Vozovi kreću do kraja godine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.