Vesti iz zemlje

21.12.2023. 11:44

021

Autor: Čedomir Savković

Novi Sad dobija novo javno preduzeće

Foto: Pixabay

Odlaganje smeća na nesanitarnoj deponiji, ilustracija

Uprava Grada Novi Sad i sedam okolnih opština zajednički osnivaju novo javno-komunalno preduzeće, čiji će posao biti da upravlja novom regionalnom deponijom koja tek treba da se gradi. Stara deponija koja je izvor zagađenja u Novom Sadu i okolini biće zatvorena tek kada ona bude završena i kada počne sa radom.

Pred odbornicima Skupštine grada Novog Sada uskoro će se naći predlog odluke o usvajanju teksta ugovora o osnivanju JKP „Regionalni centar za upravljanje otpadom“ Novi Sad, sa tekstom ugovora, prenosi portal 021.

Ovim dokumentom definišu se sve pojedinosti o budućem javnom preduzeću, koje će biti 15. novosadsko javno preduzeće.

Postojeća gradska deponija udaljena je oko 6,3 kilometra od centra Novog Sada i izvor je zagađenja zbog svog trenutno neuređenog statusa. Zatvaranju postojećeg smetlišta pristupiće se tek u poslednjoj fazi, odnosno kad regionalna deponija bude bila spremna da prihvata otpad.

Budućom regionalnom deponijom i svim sastavnim delovima upravljaće, osim Novog Sada, opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas.

Sedište novog preduzeća biće na Temerinskom putu bb, odnosno na mestu sadašnje gradske deponije u Novom Sadu, koju će postepeno zameniti regionalni centar.

Sve opštine učestvuju u osnovnom kapitalu ovog preduzeća, ali srazmerno broju stanovnika. To znači da će Novi Sad ima 67,65 odsto vlasništva, Bačka Palanka 8,95 odsto, Bački Petrovac, 2,14 odsto, Beočin 2,58 odsto, Žabalj 4,43 odsto, Srbobran 2,67 odsto, Temerin 4,78 odsto i Vrbas 6,80 odsto osnovnog kapitala.

Preduzeće će imati direktora i Nadzorni odbor. Direktora će po javnom konkursu i na inicijativu Gradskog veća Novog Sada imenovati i razrešavati Skupština grada Novog Sada, a Nadzorni odbor će činiti predsednik (predstavnik Grada Novog Sada) i dva člana iz opština-saradnica. Oni će se naizmenično predlagati po redosledu veličine opština.

Nadzorni odbor imenovaće i razrešavati Skupština grada na svake četiri godine, a članovi će biti plaćeni za svoj rad.

Mandat direktora trajaće takođe četiri godine. Ugovorom je definisano da će direktor imati pravo da bira izvršnog direktora, koji će raditi ono što mu odredi direktor.

Počela izgradnja Regionalne deponije Kalenić kod Uba

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.