Vesti iz zemlje

11.10.2023. 12:17

Autor: Cedomir Savkovic

Počela izgradnja Regionalne deponije Kalenić kod Uba

Foto: Pixabay

Izgradnja buduće Regionalne deponije Kalenić, kod Uba, koja bi trebalo da obuhvati tretman otpada u 15 lokalnih samouprava, konačno je počela nakon više godina, saopštila je Vlada Srbije. 

Kako je izjavila predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, koja je prisustvovala početku radova na uzgradni te deponije, u budžetu za narednu godinu izdvojeno je 10 puta više sredstava za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Brnabić je objasnila da je neophodno da se radi na tome da se otpad sakuplja na održiv način, te da svaka od 15 lokalnih samouprava, koje će obuhvatiti ovaj regionalni centar, taj otpad adekvatno dovozi do transfer-stanica, a zatim do ovog regionalnog centra.

Veoma je važno da upravljanje regionalnim centrom bude takvo da se više od 80 odsto otpada iskoristi na dobar način, rekla je Brnabić.

Projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije koja neće tretirati opasan otpad ima obeležje međuregionalnog projekta i uključuje Kolubarski upravni okrug, delove Mačvanskog i područja grada Beograda.

Ona je u vezi sa zaštitom zemlje rekla da se radi na poboljšanju upravljanja otpadom, te da je za te projekte izdvojeno približno 150 miliona evra kredita od EBRD (Evropske banke za obnovu i razvoj) i Francuske agencije za razvoj.

Prema rečima Brnabić, ovo je jedan od šest takvih centara, ali do 2030. godine postoje definisani projekti vredne 1,2 milijarde evra, samo u oblasti upravljanja čvrstim otpadom.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović objasnila je da će projekat izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom generisati više od 260.000 tona otpada iz 15 jedinica lokalne samouprave, a završetak radova planiran je za 18 meseci.

Dodala je da će u okviru ovog projekta biti izgrađeno i postrojenje za mehaničko-biološki tretman otpada, kao i transfer-stanice po jedinicama lokalne samouprave.

Prema njenim rečima, do kraja godine počinje izbor izvođača za proširenje i rekonstrukciju deponije „Srem–Mačva“, kao i rekonstrukcija regionalnih centara u Pirotu i Užicu, pri čemu će ovi centri biti građeni po najsavremenijim ekološkim standardima.

Vujović je ocenila da postoje problemi sa nesanitarnim deponijama koji građani koriste više desetina godina, i najavila zatvaranje nesanitarnih deponija u svih 15 opština koje će ovaj regionalni centar obuhvatati kad se izgradi.

U odgovorima koje je Nova ekonomija u oktobru 2020. godine dobila od preduzeća Eko Tamnava koje je tada bilo zaduženo za izgradnju deponije „Klenić“, piše da je projekat izgradnje zaključkom od 21. avgusta 2014. godine proglašen kao veoma značajan za Republiku Srbiju.

Fazna realizacija projekta planira se u periodu od 2020. do 2022. godine i preduzeće već tada je imalo u planu finansijska sredstva za njenu izgradnju.

Tender za Regionalnu deponiju Kalenić, kako je ranije prenela Nova ekonomija, raspisan je sredinom januara 2023. godine, procenjena vrednost te investicije je oko 31,5 miliona evra, a najveći deo finansira EBRD.

Objavljen tender za regionalnu deponiju kod Uba

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.