Vesti iz zemlje

10.05.2023. 09:00

Autor: Katarina Baletić

Novi Sad kupuje klupe i korpe, prosečna cena 700 evra

Centar Novog Sada Foto: Nova ekonomija

Novosadska gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je javnu nabavku za kupovinu urbanog mobilijara. Na tenderu se traži po hiljadu klupi i korpi. Procenjena vrednost nabavke je 163,2 miliona dinara (1,4 miliona evra), pa novosadska uprava procenjuje da će klupe i korpe prosečno koštati oko 700 evra.

U tehničkom opisu koji je sastavni deo tenderske dokumentacije, navodi se da javne površine „predstavljaju mesta okupljanje, susreta i interakcije građana“ i da im je često „potrebno dodeliti dodatne sadržaje i oplemeniti ih posebnim i ‘drugačijim’ paternim uređenjem i urbanim mobilijarom“.

Međutim, dodaje se i da vandalizam nad urbanim mobilijarom je problem koji se javlja u mnogim gradovima u opštinama

„Ova vrsta vandalizma iziskuje velike troškove za lokalne vlasti, koje su odgovorne za održavanje ovih elemenata, a utiče i na vizuelni identitet grada, bezbednost i percepciju sigurnosti“, navodi se u tehničkom opisu u okviru tenderske dokumentacije

Kako se ocenjuje, ovim ulganjem će se poboljšati vizuelni identitet grada i „stvoriti utisak o uređenosti“.

U okviru dokumentacije javne nabavke objavljen je i „obrazac strukture ponuđene cene“ koji bi zainteresovani ponuđači trebalo da popune i predaju u okviru svoje ponude.

U ovom obrascu navedeno je da se planira nabavka hiljadu parkovski klupa sa naslonom i hiljadu korpi za otpatke.

S obzirom na to da nisu napisane procenjene vrednosti pojedinačnih stavki, klupi i korpi, jasno je samo da se planira kupovina 2.000 klupi i korpi zajedno. Ukoliko se ukupna procenjena vrednost podeli sa ovom brojkom, proizilazi da će korpe i klupe prosečno koštati oko 81.500 na dinara (oko 700 evra).

Novi Sad je krajem marta ove godine objavio prethodno informativno obaveštenje kojim je najavio nabavku urbanog mobilijara.

Objavljivanje prethodnog informativnog obaveštenja javnom naručiocu (u ovom slučaju gradskoj upravi Novog Sada) omogućava da skrati rok za podnošenje ponuda i ugovor dodeli brže. Novosadska uprava dala je rok od 18 dana od objavljivanja javnog poziva da zainteresovani ponuđači pripreme i podnesu ponude.

Novi Sad je sredinom marta potpisao ugovor za održavanje urbanog mobilijara vredan 28,4 miliona dinara (241.400 evra) sa PDV-om. Posao je dobila grupa ponuđača koju čine kompanije Signal iz Sombora, Balkanija iz Novog Sada i preduzetnik Dejan Mitov „Studio za prostorni dizajn Modelart Arhitekti“ iz Dimitrovgrada.

Održavanje je podrazumevalo i zamenu oštećenih delova klupa i korpi za otpatke.

Za održavanje mobiljara je potpisan ugovor i u martu prošle godine, tada vredan 27,3 miliona dinara (232.500 evra) sa PDV-om. Za poslove održavanja i tada je izabrana ista grupa ponuđača, sa tim da je 2022. goidne dodatno u grupi učestvovala i firma Lamex iz Novog Sada.

Šta piše u kineskom projektu za most na novosadskom Šodrošu?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.