Vesti iz zemlje

29.11.2019. 15:00

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Novih 100 miliona za ženske inovacione ideje

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj u saradnji sa Skupštinom grada Beograda i Kancelarijom za mlade, drugu godinu zaredom opredelio je bespovratna sredstva za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva u iznosu od 100 miliona dinara. 
Preduzeto je niz aktivnosti kako bi ženama bilo olakšano uključivanje u ovu oblast, a jedna od njih je Program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva.
„Ovim Programom Republika Srbija podstiče ostvarivanje značajnije uloge žena preduzetnica na tržištu rada, kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošlјavanje većeg broja lјudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda. Siguran sam da će ovakve inicijative i primeri dobre prakse biti inspiracija za sve žene koje žele da razvijaju i nadograđuju svoje inovacione preduzetničke potencijale“, poručuje ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
„Stojimo čvrsto iza svih koji žele da pokrenu svoje preduzetničke priče. Pomažemo im da iskoriste trenutak i razviju ideju, pa smo tako zajedno sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj organizovali i Takmičenje za najbolju preduzetničku ideju, što predstavlja još jedan vid osnaživanja žena, čiji je nagradni fond bio pet miliona dinara“ istakao je član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje grada Beograda Dragomir Petronijević.
Program nije namenjen isključivo tehnološkim preduzetnicama, već i domaćicama u seoskim i manje razvijenim sredinama sa dobrom idejom i osećajem za biznis.
InovaciONA
Kao odličan primer tome je Teodora Tasić, koja sa kolegama stoji iza preduzetničkog startup koncepta Organela, oko kojeg su se okupili sa idejom da kvalitetnu organsku hranu učine dostupnom i ljudima u urbanim sredinama. Nakon što su postali vlasnici jednog seoskog imanja u okolini Valjeva, osnovali su Organelu i počeli da uzgajaju organsko voće i povrće i razvijaju koncept proizvodnje zdrave hrane po porudžbini – „Izvor seoske hrane“. 
Ovaj koncept, koji je u okviru Programa dobio bespovratna sredstva, podrazumeva da deo bašte na poljoprivrednom gazdinstvu bude na usluzi klijentu za one vrste i sorte koje unapred odabere. Ono što je posebno zanimljivo je da klijent ima potpuno transparentan vid uzgajanja, te u svakom trenutku može da poseti svoju baštu ili da je nadgleda putem veb kamere.
,,Svet u kojem živimo iz dana u dan se menja, a upravo su mladi ti koji imaju mogućnost i energiju da idu u korak sa vremenom. Mladi bi trebalo da ponovo uspostave direktnu vezu između sela i grada, poljoprivrednih proizvođača i kupaca. Srbija ima izvanredne potencijale za bavljenje poljoprivredom koje treba iskoristiti. Za to je neophodna i organizovana podrška države jer su u suprotnom mladi prepušteni sami sebi’’ rekla je Teodora Tasić.
Da se rad, trud, znanje i ulaganje isplati svedoče i žene zaposlene na Prirodno – matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Nataša Simin, Marija Lesjak i Ivana Beara došle su na ideju da naučne rezultate do kojih su stigle kroz različite projekte na Univerzitetu, direktno primene u praksi i odvažile se da osnuju svoju kompaniju pod nazivom HerbElixa d.o.o. Firma se danas uspešno bavi proizvodnjom preparata na bazi lekovitog bilja, a njihov proizvod HerbELICO predstavlja jedinstvenu kombinaciju etarskih ulja dobijenih iz aromatičnih lekovitih biljaka, koje se gaje po principima organske proizvodnje u Srbiji. 
,,Za razvoj proizvoda, od naučne ideje i prvih naučnih rezultata, do konkretnog proizvoda, trebalo nam je ukupno sedam godina, a pobeda na konkursu za izbor najbolje ženske inovacione preduzetničke ideje u 2019. godini višestruko nam je pomogla u razvoju našeg poslovanja – stekle smo nova znanja, uspostavili korisne kontakte tokom obuke, a od posebnog značaja nam je bila finansijska podrška’’, rekle su vlasnice kompanije HerbElixa. 
Program podrške razvoju i unapređenju ženskog inovacionog preduzetništva će i naredne, 2020. godine, opredeliti nova bespovratna sredstva u iznosu od 100 miliona dinara, sa istim ciljem, da pomognu žene kroz promociju, afirmaciju i direktnu podršku u realizaciji svojih ideja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.