Srbija

02.03.2018. 11:40

eKapija

Autor: Nova Ekonomija

NPAA najznačajniji i najsveobuhvatniji dokument u procesu evropske integracije Srbije

Srbija

02.03.2018. 11:40

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici održanoj u četvrtak (1. marta 2018. godine), na predlog Ministarstva za evropske integracije i ministarke Jadranke Joksimović, treću revidiranu verziju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA), prenosi sajt Vlade Srbije.

NPAA je najznačajniji i najsveobuhvatniji dokument u procesu evropske integracije Srbije s obzirom na to da pored usklađivanja kompletnog domaćeg zakonodavstva sa pravom EU predviđa i obavezu jačanja administrativnih kapaciteta tokom pristupnih pregovora sa EU, kao i dugoročno finansijsko planiranje i odgovorno planiranje budžeta.

Prema NPAA planirano je potpuno usklađivanje zakonodavstva sa pravom EU do kraja 2021. godine, nakon čega sledi period praćenja sprovođenja propisa do stupanja u članstvo.

Cilj Vlade je da Srbija do kraja 2021. godine u tehničkom smislu u potpunosti bude spremna za članstvo u EU bez obzira na datum formalnog zatvaranja pristupnih pregovora i sticanja punopravnog članstva.

Prvi put NPAA predviđa obavezu domaćih institucija da jačaju administrativne kapacitete u oblasti evropske integracije. Imajući u vidu dinamiku pristupnih pregovora i sve veći broj otvorenih poglavlja neophodno je obezbediti kapacitete kako za pripremu i izradu novih propisa tako i za njihovu efikasnu primenu, navodi se.

Posebna pažnja biće usmerena na jačanje kapaciteta u oblasti planiranja predloga projekata za finansiranje iz sredstava pretpristupne pomoći EU i bilateralne razvojne pomoći.

U saradnji sa Ministarstvom finansija izrađeno je finansijsko uputstvo za praćenje finansijskih efekata NPAA.

Institucije državne uprave sada su obavezne da odgovorno i održivo planiraju budžetska sredstva za sprovođenje obaveza u procesu evropske integracije kao strateškog prioriteta Vlade Srbije.

Planiranje istovremeno podrazumeva obavezu utvrđivanja prioritetnih projekata za finansiranje iz sredstava međunarodne pomoći.

Ministarstvo za evropske integracije je nadležno za praćenje i izveštavanje o sprovođenju NPAA i na svaka tri meseca o tome podnosi izveštaje Vladi.

Podsetimo, prema drugom revidiranom NPAA, koji je donet u novembru 2016, rok za usvajanje pravnih tekovina EU bio je 31. decembar 2018, te je taj datum određen i kao rok važenja tog dokumenta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.