NSZ: U Srbiji 625.000 nezaposlenih

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije nalazi se trenutno 625.000 nezaposlenih lica, što je skoro 10 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas u Nišu direktor te ustanove Zoran Martinović.

On je rekao da je u januaru u odnosu na decembar broj nezaposlenih "blago" povećan zbog toga što je manje sezonskih poslova, ali i zbog toga što se početkom godine veći broj lica prijavljuje NSZ kako bi koristili podsticajna sredstva za zapošljavanje.

Martinović je u niškom Medija i reform centru predstavio programe i mere aktivne politike zapošljavanja predvidjene programom rada NSZ za 2018. godinu i naglasio da će aktivnim merama zapošljavanja ove godine biti obuhvaćeno oko 25.000 ljudi.

On je podsetio da je deset javnih poziva za realizaciju programa zapošljavanja raspisano sredinom februara, a naredne nedelje trebalo bi da bude raspisan javni poziv za obuku zaposlenih lica u cilju održavanja njihovog zaposlenja.

"Budžet za aktivne mere zapošljavanja ove godine iznosi 3,65 milijardi dinara, što je za 850 miliona više nego prošle godine. Dodatni budžet od 550 miliona dinara namenjen je za zapošljavanje osoba sa invaliditetom", rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, NSZ očekuje iz predpristupnih fondova EU iznos od pet miliona evra za finansiranje programa zapošljavanja.

"Aktivne mere zapošljavanja usmerene su ka ranjivim kategorijama stanovništva, a preko 70 odsto nezaposlenih se može smatrati ranjivom kategorijom", izjavio je Martinović.

On je podsetio da u "ranjive" kategorije spadaju mladi do 30 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, korisnici novčane socijalne pomoći, žrtve porodičnog nasilja, dugoročno nezaposleni i stariji od 50 godina koji imaju status viška zaposlenih.

Martinović je istakao da će Javni konkurs za sprovodjenje javnih radova biti otvoren do 2. aprila, javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje do 16. aprila, a svi ostali javni pozivi važiće do 30. novembra.

Direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić rekao je da u niškom kraju svake godine vlada veliko interesovanje za aktivne mere zapošljavanja, tako da su i lokalne samouprave na području Nišavskog okruga ove godine više para namenile za tu namenu, pa će umesto prošlogodišnjih 59 miliona dinara izdvojiti 80 miliona dinara.

Matić je rekao da je na području Nišavskog upravnog okruga evidentirano nešto više od 42.000 nezaposlenih, a u samom Nišu 28.000.

Prema njegovim rečima, broj nezaposlenih u Nišu smanjen je za šest odsto u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na 2014. godinu za skoro 25 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • jelena

    jedna čitava Crna Gora!!!

  • Поп

    А милион њих није у земљи Србији...

  • Ivan

    Pa taman za toliko koliko je napustilo zemlju sto zbog migracije sto zbog starosti.