Srbija

23.12.2021. 13:46

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

NTP Beograd pomaže uspostavljanje NTP Banja Luka

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske započelo je sa pripremama za uspostavljanje prvog naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj, a u Beogradu je danas održan...

Naoučno tehnološki park Beograd

Srbija

23.12.2021. 13:46

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske započelo je sa pripremama za uspostavljanje prvog naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj, a u Beogradu je danas održan sastanak na temu saradnje u oblasti nauke i inovacija i potpisan Memorandum o strateškom partnerstvu za uspostavljanje Naučno-tehnološkog parka Banja Luka (NTP Banja Luka).

Memorandum su potpisali ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević i v.d direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković

Sastanku i potpisivanju prisustvovali su državni sekretari u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. dr Marijana Dukić Mijatović i prof. dr Ivica Radović.

Potpisanim Memorandumom predviđeno je da NTP Beograd pruži savetodavnu stručnu podršku Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, kako bi se ubrzalo osnivanje naučno-tehnološkog parka u Banja Luci i da pospeši regionalni razvoj zasnovan na inovacijama i ubrza osnivanje i razvoj startap kompanija u Republici Srpskoj. 

„Današnji dan je i početak zasnivanja jednog potpuno drugog inovativnog ekosistema u Republici Srpskoj u kojem će svakako primarni savetnik biti institucije Republike Srbije. Nadamo se da ćemo kroz ekspertizu, kroz ‘know-how’ i iskustvo NTP Beograd u dogledno vreme doći do izgradnje NTP u Banja Luci u okviru kampusa Univerziteta, i da će nam njihova ekspertiza pomoći da on ostvari svoju punu funkciju“, rekao je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević.

Ministarstvo će u saradnji sa NTP Beograd, intenzivno raditi na podizanju svesti o značaju tehnološkog preduzetništa i kulture inovacija, kao i ohrabrivanju mladih da započnu sopstveni biznis..

„Vlada Srbije, svesna potencijala koji nauka i inovacije imaju za razvoj našeg društva, snažno podržava naučni rad i inovacije. S jedne strane obezbeđuje sredstva za finansiranje naučnih i inovacionih projekata, a s druge strane razvija neophodnu infrastrukuturu. Naučno tehnološki parkovi su deo te infrastrukture“, istakla je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije prof. dr Marijana Dukić Mijatović. 

NTP Beograd, kao prvi naučno-tehnološki park u Srbiji, u poslednje dve godine aktivno radi i na pospešivanju regionalnog razvoja u Srbiji zasnovanog na inovacijama, kroz podršku uspostavljanju i razvoju naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Čačku

„Mi smo ovde pokrenuli prvi naučno-tehnološki park sa ciljem da razvijemo jaku organizaciju za podršku inovacijama koja može pospešiti tehnološki razvoj zemlje. Razvojem našeg naučno-tehnološkog parka, razvili smo i specifičan eko sistem u malom, sposoban da svake godine stvara sve više i više startap kompanija, da eksponencijalno rastu zapošljavanje i izvoz, i taj ključ razvoja inovacionog eko sistema želimo da podelimo sa Ministarstvom u Republici Srpskoj“, navela je Gordana Danilović Grković, v.d. direktora NTP Beograd.

NTP Beograd je osnovan 2015. godine u partnerstvu Vlade Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, uz podršku Vlade Švajcarske, kao mesto spajanja i razmene između privrede, nauke i institucija. Kompanije članice NTP Beograd danas zapošljavaju više od 1.200 viskoobrazovanih i izvoze u više od 40 zemalja sveta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.