Vesti iz zemlje

29.01.2019. 14:45

Autor: Nova Ekonomija

NUNS: U 2018. zabeležena 102 slučaja pritiska i napada na novinare

MaxPixel
U 2018. godini zabeležena su 102 slučaja pritiska i napada na novinare i druge medijske radnike, objavilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
Prema podacima NUNS-a,  u 2018. godini novinari su fizički napadnuti sedam puta, a zabeležena su 72 slučaja pritiska i 23 verbalne pretnje.
Kako se navodi u NUNS-ovoj analizi, ono što posebno zabrinjava je trend povećanja pritisaka na novinare koji su u odnosu na 2016, kada su zabeležena 33 takva slučaja,  više nego duplirani.
Najčešći su politički i ekonomski pritisci koji dovode do autocenzure, a samim tim i do sužavanja slobode medija.
„Iako pritisci ne sadrže direktne pretnje niti neposredno fizički ugrožavaju novinare, oni mogu da dovedu do ugrožavanja sigurnosti novinara“, ocenjuje se u analizi i podseća da je poslednji slučaj ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti novinara u 2018. godini bilo paljenje kuće novinara Žiga, Milana Jovanovića.
To je jedan od najozbiljnijih slučajeva napada na novinare od detoniranja bombe na prozoru Dejana Anastasijevića, 2007. godine, čiji se slučaj i dalje nalazi u predistražnoj fazi.
U NUNS-u ocenjuju da je upravo problem nekažnjivosti najveći problem, o čemu svedoči činjenica da su slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinvić i Milana Pantića i dalje u predistražnom postupku, dok je u toku sudjenje za ubistvo Slavka Ćuruvije.
Prema NUNS-ovoj evidenciji, od ukupno 31 zabeleženog sluačaja napada i pretnji na novinare u 2018. godini, tri slučaja su rešena izricanjem kazne, a za 18 slučajeva je u toku postupak pred tužilaštvom i policijom.
U pet slučajeva je utvrdjeno da nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, a dva su u sudskom postupku.
Dva slučaja nisu prijavljena, a o jednom slučaju NUNS nema informacije.
Pritisci na medije u 2018. godini su nastavljeni i putem sudskih postupaka, kada je protiv medija pokrenuto 626 tužbi, a rešeno 505 predmeta.
„Karakteristično za prethodnu godinu je porast broja tužbi koje podnose nosioci javnih funkcija protiv nezavisnih novinara i medija koji pišu kritički“, navodi NUNS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.