Vesti iz zemlje

27.08.2021. 09:45

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Obezbedili SNS-u vlast na Savskom vencu, pa dobijaju novac na državnim konkursima

Više od tri miliona od ministarstava i organizovanje inovacionih sajmova u BGH20 pod pokroviteljstvom Kabineta ministra Nenanda Popovića....

Foto: Printskrin

Udruženje „Lokalna samoorganizacija“ koje je bilo „jezičak na vagi“ koji je Srpskoj naprednoj stranci omogućio da preuzme vlast na beogradskoj opštini Savski venac 2016. godine, od tog trenutka počinje da dobija novac na konkursima koje državne institucije raspisuju za sufinansiranje projekata nevladnih organizacija. Na samo tri konkursa u 2017. i 2021. godini dobilo je preko 3,2 miliona dinara.

Zastupnica udruženja je Radana Bodiroga Avramović, pomoćnica predsednika opštine Savski venac, dok se u medijima kao osnivač udruženja predstavljao Milan Avramović, sada odbornik Srpske napredne stranke (SNS) u ovog gradskoj opštini.

Udruženje „Lokalna samoorganizacija“ je pre nešto više od nedelju dana dobilo 950.000 dinara od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za razvoj projekta „Planirajmo zajedno“.

Novac je dodeljen putem javnog konkursa namenjenog udruženjima i organizacijama civilnog društva, a radi realizacije projekata iz oblasti održivog urbanog razvoja.

Pre četiri godine, u julu 2017, organizacija je od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobila 1,5 miliona dinara za besplatne obuke za žene iz IT oblasti.

Prema podacima u okviru preliminarne liste programa za dodelu sredstava (jer konačna lista nije dostupna na sajtu Ministartvu, niti je dostavljena na upit Nove ekonomije) za IT obuke namenjene starijim sugrađanima istog ministarstva, udruženje je 2017. godine dobilo i 800.000 dinara za sprovođenje programa „IT za treće doba“.

Udruženje organizuje i sajmove inovacija i ženskog inovacionog preduzetništva u organizaciji Grada Beograda i pod pokroviteljstvom Kabineta za inovacije i tehnološki razvoj i Vlade Srbije.

Novac koji „Lokalna samoorganizacija“ dobija od državnih institucija namenjen je pomoći u finansiranju nevladinih organizacija civilnog društva.

Iako formalno jeste apolitično udruženje građana, iza njega stoje osobe koje su visoko pozicionirane u upravi gradske opštine Savski venac.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije Novoj ekonomiji je odgovoreno da Radana Bodiroga Avramović nema status državnog ili opštinskog funkcionera, što bi značilo da prema sistematizaciji mesto pomoćnice predsednika opštine ne spada u javnu funkciju.

Ipak, Bodiroga Avramović je u nekoliko navrata predstavljala opštinu, o čemu svedoče i medijski natpisi o, na primer, uspostavljanju saradnje sa jednom opštinom iz Grčke ili prilikom otvaranja izložbe.

Takođe, udruženje je do sada u javnim nastupima najčešće predstavljao Milan Avramović, koji je i zvanično na javnoj funkciji odbornika SNS-a.

NOVINARKI PINKA VIŠE OD 4 HILJADE EVRA ZA MOTIVACIONE GOVORE

„Pobedimo stranke“ u kojima smo bili ili u kojima ćemo biti

Udruženje „Lokalna samoorganizacija“ osnovano je u februaru 2016. godine, a već u aprilu iste godine učestvovalo je na lokalnim izborima u opštini Savski venac, a naziv liste bio je „Pobedimo stranke izglasajmo narod – Lokalna samoorganizacija Savski venac“.

Prvi na listi bio je Milan Avramović, saobraćajni tehničar iz Beograda i nekadašnji poslanik Srpske radikalne stranke (SRS), koji je u medijima citiran kao osnivač organizacije, iako je jedina zakonska zastupnica od osnivanja, prema dokumentaciji iz Agencije za privredne registre, bila Radana Bodiroga Avramović.

Bodiroga Avramović se u medijima kao pomoćnica tadašnje predsednice opštine, a sadašnje ministarke zaštite životne sredine, Irene Vujović pominje 2017. godine.

Trenutno se na sajtu opštine Savski venac i dalje nalazi informacija da ona vrši funkciju pomoćnice predsednika opštine Miloša Vidovića, koji je ujedno i potpredsednik Opštinskog odbora SNS Savski venac, kako se ističe u njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu opštine.

U Informatoru o radu gradske uprave piše da su u Upravi Gradske opštine imenovane pomoćnice predsednika koje je on lično postavio svojim rešenjima, a trenutno se na ovom mestu nalaze Radana Bodiroga Avramović, pomoćnica predsednika za oblast projekata razvoja i Ivana Vujasinović, zadužena za oblast društvenih delatnosti.

Prema sistematizaciji objavljenoj u Informatoru, njih dve sede u Kabinetu predsednika.

Sudeći prema fotografijama sa porodičnih okupljanja koje je na društvene mreže postavila Bodiroga Avramović, može se zaključiti da su ona i Milan Avramović supružnici.

Na pitanje u kojim odnosima je sa odbornikom Avramovićem, pomoćnica predsenika opštine Bodiroga Avramović nije odgovorila novinarki Nove ekonomije.

Milan Avramović i Radana Bodiroga Avramović, foto: VKontakte

Iz Agencije za sprečavanje korupcije je za Novu ekonomiju odgovoreno da Bodiroga Avramović ne vrši funkcionersku funkciju, ali ni od opštine Savski venac, ni od same Bodiroge Avramović nismo mogli da dobijemo odgovor od kada se nalazi na poziciji pomoćnice predsednike opštine.


Milan Avramović je 2016. godine učestvovao i na izborima za republičku skupštinu i to u okviru liste „Srpsko ruski pokret – Slobdan Dimitrijević“, koja je na izborima učestvovala kao stranka ruske nacionalne manjine.
Prvi na listi bio je Dragan Todorović, diplomirani inženjer organizacije rada, nekadašnji visoki funkcioner Srpske radikalne stranke, navodi Istinomer.
Na republičkim izborima 2008. godine Avramović je bio 78. na izbornoj listi Srpske radikalne stranke. Tačno toliko mandata je i SRS dobio te godine na izborima, pa je Avramović postao narodni poslanik. 
U periodu do sledećih izbora, Avramović je u medijima predstavljan i kao predsenik opštinskog odbora SRS-a na Savskom vencu. I na izborima 2012. se nalazi na listi ove partije, ali ona ostaje ovog puta ostaje van parlamenta.

Na opštinskim izborima 2016. godine lista „Lokalne samoorganizacije“ osvaja 3,72 odsto glasova što je dovoljno da dobije jedan mandat. 

Prema tada važećem Zakonu o lokalnim izborima, cenzus za ulazak u skupštinu opštine je bio pet procenata ukupnih glasova, što nije važilo jedino za stranke nacionalnih manjina koje su u raspodeli mandata mogle da učestvuju i sa manjim udelom glasova.

Kako su mediji preneli nakon izbora, lista na čelu sa „Lokalnom samoorganizacijom“ na izborima je učestvovala kao predstavnik vlaške nacionalne manjine, pa se Avramović tako našao u klupi skupštine opštine. 

SA RUSIJOM PREGOVARAMO O NUKLEARNIM TEHNOLOGIJAMA, PRAVNU POMOĆ PLAĆAMO 3,6 MILION

To je bilo i presudno za formiranje vlasti na Savskom vencu. Naime, sadašnja ministarka, a tadašnja predsednica opštine Irena Vujović čelo Savskog venca došla nakon izbora 2016. godine, tako što je za nju glasalo 19 odbornika – 13 odbornika SNS-a, tri SPS-a, dva SRS-a i samostalni odbornik Milan Avramović.

Sa druge strane, opoziciona strana je imala jednog odbornika manje – devet odbornika ispred liste „DS-SDS-LDP-NS-Dušan Dinčić“, sedam odbornika DJB-a i dva odbornika liste „DSS-Dveri“, što je ukupno 18 odbornika.

Na izborima 2016. godine Radana Bodiroga Avramović bila je članica opštinske izborne komisije

Pre izbora, udruženje „Lokalna samoorganizacija“ je u prvi plan isticalo da se radi o grupi građana koji ne pripadaju ni jednoj političkoj opciji.

„Mi smo građanima ponudili ono što umemo i znamo. Koaliciju udruženja neiskompromitovanih njihovih komšija, koji nisu članovi nijedne stranke“, jedna je od izjava Avramovića koja je bila objavljena na internet stranici organizacije, pre nego što je sajt izbrisan.

Milan Avramović, foto: Printskrin

Uprkos tome, Milan Avramović je na opštinskim izborima 2020. godine bio 12. na listi Srpske napredne stranke, dok mu je kao stranačka pripadnost naveden upravo SNS.

Da je Milan Avramović odmah nakon izbora 2016. godine postao blizak SNS-u svedoči i to što je u avgustu iste godine izabran za člana Komisije za društvene delatnosti, invalidsku i boračku zaštitu, upravo na predlog odborničke grupe vladajuće partije.

Organizovanje sajmova pod pokroviteljstvom Kabineta za inovacije

Lokalna samoorganizacija realizuje i Sajam ženskog inovacionog preduzetništva koji se održavava u okviru kompleksa Beograda na vodi, 11. i 12. septembra ove godine. 

Kako se navodi na sajtu zenepreduzetnice.rs Sajam je u organizaciji Grada Beograda, a pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Učešće na sajmu kao i ulaznice za postioce su besplatni, ali nam na pitanje na koji se onda način finansira organizacija Sajma, nisu odgovorili ni iz uprave Grada Beograd, ni iz organizacije „Lokalna samoorganizacija“, niti iz Kabineta ministra Nenada Popovića za inovacije i tehnološki razvoj.

Iz kabineta ministra Popovića dobili smo telefonski poziv u kome nam je rečeno da će nas kontaktirati šef kabineta, ali se to do objavljivanja teksta nije dogodilo.

ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO NA SELU: NEĆETE NAS POMERITI

Kabinet za inovacije i tehnološki razvoj na svom sajtu ima istaknut Program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva.

Na internet stranici je naznačeno da su sredstava za 2021. namenjena za ovaj program utrošena, ali se osim poziva za konkurisanje i prateće dokumentacije ne nalaze odluke o dodeli sredstava iz kojih bi se moglo saznati na koji način su sredstva potrošena.

Nova ekonomija je od Kabineta tražila odluke o dodeli sredstava za programe podrške ženskom inovacionom preduzetništvu za ovu, ali i prethodne godine, ali ih takođe nismo dobili sve do objavljivanja teksta.

„Lokalna samoorganizacija“ je i prošle godine nameravala da održi Sajam ženskog inovacionog preduzetništa na istoj lokaciji, ali on na kraju nije održan jer su uvedene protivepidemijske mere koje su ograničavale organizovanje javnih događaja.

VLADA SRBIJE: UKUPNO 170 MILIONA ZA INOVACIJE U PREDUZETNIŠTVU

„Dan pred početak manifestacije, tokom završnih priprema, zatekle su nas nove mere i preporuke Kriznog štaba o javnom okupljanju. Iz objektivnih razloga bili smo prinuđeni da otkažemo sajam“, piše na sajtu.

Udruženje je i 2019. godine realizovalo sajam koji se tada zvao „Sajam inovacija“, a organizovan je u DKC „Majdan“.

Sajam inovacija 2019. godine, foto: Printskrin

I ovaj događaj je organizovan pod pokriviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, a u partnerstvu sa Gradskom opštinom Savski venac i DKC „Majdan“.

Sajam je organizovan kao deo projekta „Pokaži nešto novo“, kao je preneo RTS, a otvorili su ga ministar Nenad Popović i tadašnja predsednica opštine Savski venac Irena Vujović.

Fejsbuk stranica i slike sa društvenih mreža nestale nakon postavljenih pitanja

Udruženje „Lokalna samoorganizacija“ je, prema memorisanim podacima sa internet pretraživača, imala svoj sajt u toku 2018. i početkom 2019. godine. Nakon toga aktivna im je bila sam stranica na Fejsbuku. 

„Lokalna samoorganizacije je osnovana od grupe ljudi, proaktivnih entuzijasta, koji su nezadovoljni svojim položajem u društvu, situacijom u svom okruženju i celokupnim stanjem u svom okruženju tj. opštini,“ pisalo je u opisu stranice.

Nova ekonomija je kontaktirala udruženje na broj telefona koji se nalazio na stranici, međutim ni nakon brojnih pokušaja niko nam se nije javio. Nije bilo odgovora ni na poruke koje smo poslali.

Umesto toga, sa Fejsbuka je nestala stranica udruženja, a Radana Bodiroga Avramović je sa svoje privatne stranice na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK) obrisala sve fotografije na kojima se nalazi zajedno sa Milanom Avramovićem.

Foto: Printskrin Fejsbuk stranice „Lokalne samoorganizacije“ napravljen 25. avgusta 2021. godine


Poslovni prihodi udruženja su 2016. godine (kada je osnovano) iznosili 25 hiljada dinara, naredne 2017. godine 1,8 miliona dinara, 2018. godine 3,4 miliona dinara, 2019. godine 3 miliona dinara i 2020. godine 3,5 miliona dinara.
Svake od ovih godina, najveći deo prihoda odnosi se na prihode od donacija, dotacija, subvencija i slično, dok je manji deo prihoda od članarina i članskih doprinosa.
Jedino 2020. godine udruženja nije imalo prihode od članarina, već je imalo mali udeo prihoda od prodaje robe, proizvoda i usluga (171.000 dinara).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.