Objavljen obim i procena uticaja rudnika Rio Tinta u Srbiji

Foto: Pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je donelo rešenje kojim kompaniji Rio Sava Exploration određuje obim i sadržaj Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za Projekat Jadar. Projekat se odnosi na podzemnu eksploataciju ležišta litijuma i bora "Jadar", postrojenja za bogaćenje rude, kao i za odlaganje jalovine.

Rudarske aktivnosti trebalo bi da se odvijaju na parcelama u okviru katastarskih opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šurice (teritorije grada Loznice i opštine Кrupanj).

One su kako se dodaje u  obuhvatu podzona i zona rudarskih aktivnosti prema Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita u ležištu "Jadar".

U saopštenju ministarstva navode se i koordinate prelomnih tačaka eksploatacionog polja "Jadar".

"Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu rešenja svakog radnog dana od 11-14 časova u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine u Beogradu, ul. Omladinskih brigada 1, soba 428 i na vebsajtu", dodaje se u saopštenju.

Pristup sajtu i dokumentu moguć je putem sledećeg LINKA.

Protiv ovog rešenja može da se izjavi žalba Vladi Srbije, putem ovog organa, u roku od 15. dana od dana prijema rešenja, odnosno od dana obaveštavanja zainteresovane javnosti o donetom rešenju.

Protiv projekta kompanije Rio Tinto koja je vlasnik Rio Save Exploration bune se građani i ekološki aktivista, ali i predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

ARGUMENTI "ZA" I "PROTIV" RUDNIKA LITIJUMA U DOLINI JADRA
AKADEMICI PISALI MINISTARKI MIHAJLOVIĆ, TRAŽE PREISPITIVANJE PROJEKTA JADAR
U BEOGRADU ODRŽAN PROTEST EKOLOŠKI USTANAK

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.