Vesti iz zemlje

27.08.2021. 17:28

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Objavljen obim i procena uticaja rudnika Rio Tinta u Srbiji

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je donelo rešenje kojim kompaniji Rio Sava Exploration određuje obim i sadržaj Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za Projekat Jadar. Projekat se odnosi na po...

Foto: Pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je donelo rešenje kojim kompaniji Rio Sava Exploration određuje obim i sadržaj Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za Projekat Jadar. Projekat se odnosi na podzemnu eksploataciju ležišta litijuma i bora „Jadar“, postrojenja za bogaćenje rude, kao i za odlaganje jalovine.

Rudarske aktivnosti trebalo bi da se odvijaju na parcelama u okviru katastarskih opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šurice (teritorije grada Loznice i opštine Кrupanj).

One su kako se dodaje u  obuhvatu podzona i zona rudarskih aktivnosti prema Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita u ležištu „Jadar“.

U saopštenju ministarstva navode se i koordinate prelomnih tačaka eksploatacionog polja „Jadar“.

„Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu rešenja svakog radnog dana od 11-14 časova u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine u Beogradu, ul. Omladinskih brigada 1, soba 428 i na vebsajtu“, dodaje se u saopštenju.

Pristup sajtu i dokumentu moguć je putem sledećeg LINKA.

Protiv ovog rešenja može da se izjavi žalba Vladi Srbije, putem ovog organa, u roku od 15. dana od dana prijema rešenja, odnosno od dana obaveštavanja zainteresovane javnosti o donetom rešenju.

Protiv projekta kompanije Rio Tinto koja je vlasnik Rio Save Exploration bune se građani i ekološki aktivista, ali i predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

ARGUMENTI „ZA“ I „PROTIV“ RUDNIKA LITIJUMA U DOLINI JADRA
AKADEMICI PISALI MINISTARKI MIHAJLOVIĆ, TRAŽE PREISPITIVANJE PROJEKTA JADAR
U BEOGRADU ODRŽAN PROTEST EKOLOŠKI USTANAK

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.