Vesti iz zemlje

16.11.2018. 11:16

Prva TV, B92

Autor: Mreža za restituciju

Objavljen spisak lekova za hipertenziju koji mogu da izazovu rak kože

Lekovi neće biti povučeni sa tržišta

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) izdala je hitno upozorenje lekarima i pacijentima o štetnosti lekova za visok pritisak. Lekovi koji su u izuzetno širokoj primeni u Srbiji, jer se daju svim pacijentima obolelim od hipetenzije, a sadrže aktivnu supstancu hidrohlortiazid mogu da izazovu nemelanomski rak kože.
U vestima TV Prva objavljen je spisak od čak 32 sporna leka: 
enelapril, vivace, termikol, korace, telmipres, skopril, iruzid, nebilet, mikardis, prilazid, losar, erinorm, hemokvin, hemopres, irbenida, prilenap, prilinda, tensek, janida, ampril, kazakombi, enap, lorista, tolukombi, valsakombi, lodoz, kondiovan, monopril, enates, binevol, tritace, diunorm. 
Kardiolozi kažu da se ovi lekovi često prepisuju i upozoravaju pacijente da ne prekidaju terapiju bez konsultacija sa lekarom. 
Pavle Zelić iz ALMIS-a rekao je za TV Prva da lekovi neće biti povučeni sa tržišta i da pacijenti ne treba da prekidaju terapiju. 
„Pismo je mera opreza i izdato je i u Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije. Nije razlog da se povlači lek sa tržišta. Povećava se oprez na mogućnost pojavljivanja ovih izuzetno retkih tipova karcinoma. Sve je ovo jedna regulatorna mera čiji je cilj da budemo oprezniji. Da lekari i pacijenti obrate pažnju i na kožu“, rekao je on. 
Istakao je da se primena lekova nastavlja jer je velika njihova korist. 
Zelić je pojasnio da je hidrohlortiazid diuretik supstanca koja se široko primenjuje kod hipertenzije i raznih drugih stanja i da su rezultati dve studije u Danskoj na pacijentima koji koristili lekove sa tom susptancom 11 godina pokazali da je učestalost mogućnosti dobijanja nemelanomskih karicnoma kože, koji su inače izuzetno retki, neznatno povećani. 
„Za planocelularni karcinom učestalost je jedan do 34 na 100.000 pacijenata, a sada se povećava 4,7 puta, a za bazocelularni negde 30 do 150 na 100.000 ljudi i povećava se 1,3 puta. Promili su u pitanju i jako mala verovatnoća“, naveo je predstavnik ALIMS-a i dodao da nema u Srbiji zabeleženog slučaja. 
Savetujemo pacijente, pre svih one koji 11 godina piju te lekove da prate sve promene na svojoj koži i odmah obaveste lekara ukoliko primete neuobičajne pojave, rekao je on. 
Ovi lekovi se prepisuju, uz ostalu terapiju za lečenje visokog pritiska, obolelima kako bi se izbacio višak tečnosti iz njihovog organizma. Medikamenti spadaju u takozvane diuretike, čije se dejstvo ispoljava tako što se izbacivanjem suvišne tečnosti iz tela snižava krvni pritisak i smanjuju otoci nastali od zadržavanja te tečnosti. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.