Vesti iz zemlje

07.04.2017. 20:17

NE

Autor: Nova Ekonomija

Obradović: Očekujemo veće znanje sudija o zaštiti konkurencije

Jedan od najvećih prioriteta Komisije za zaštitu konkurencije trenutno je rad na izradi novog zakona o zaštiti konkurencije, rekao je danas, otvarajući međunarodnu konferenciju povodom Dana konkurencije, Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije.

Prema njegovim rečima, primena Zakona o zaštiti konkurencije u praksi je pokazala da postoji prostor za normativna unapređenja pojedinih instituta koji do sada nisu dovoljno ili, u nekim slučajevima, nisu uopšte regulisani važećim Zakonom.

„Dodatni motiv koji potvrđuje ovakav stav je svakako i činjenica da je donet novi Zakon o opštem upravnom postupku, pa je pitanje usaglašavanja zakonskih normi koje za cilj imaju obezbeđenje jednakih uslova za sve učesnike na tržištu, sa novim ZUP-om za nas, priznaću, veliki izazov“, naglasio je Obradović.

Predsednik Komisije istakao je i važnost efikasnosti svih institucija u sistemu politike zaštite konkurencije.

„Naglasio bih i ulogu i značaj sudskih odluka za rad Komisije. Nakon više od deset godina rada sa pravom očekujemo da sud u oceni zakonitosti odluka Komisije, pokaže da je shvatio specifičnost ove materije i da prilikom formulisanja svojih stavova ima u vidu da se pravo konkurencije i njegovi instituti razlikuju od klasične upravne materije. Mislim da, takođe sa pravom, nakon više od deset godina rada možemo da očekujemo da sud pokaže spremnost da formira specijalizovana veća sudija koje bi bile obučene za rad u ovoj oblasti. Zakon o zaštiti konkurencije sadrži posebna, suštinski drugačija pravila koja niko, pa ni sud ne može da prevodi na jezik drugih zakona, jer to neminovno za posledicu ima njegovu pogrešnu primenu“, zaključio je Obradović.

Tema glavnog panela ovogodišnje Konferencije su bila pitanja koja se odnose na položaj nacionalnih tela za zaštitu konkurencije u procesu pridruživanja i nakon ulaska u Evropsku uniju. 

Po prvi put, Konferencija je bila organizovana tako da ima i „gosta domaćina“. 

Ovoga puta to je bilo Rumunsko telo za zaštitu konkurencije. Obzirom na temu glavnog panela, iskustva Rumunije,  koje je izneo predsednik Saveta za konkurenciju Bogdan Čiritou, bila su posebno zanimljiva učesnicima panela. Savet za konkurenciju Rumunije narednog meseca obeležava 20 godina rada. Od toga, deset godina Rumunija je bila zemlja kandidat za članstvo u EU, a zatim je postala članica evropske porodice. O izazovima, ali i prednostima pridruživanju EU po pitanjima zaštite konkurencije govorio je i Nikolas Banašević iz Direktorata za konkurenciju Evropske komisije, a iskustva koje ima Italija u ovoj oblasti izneo je Đanluka Sepe iz italijanskog tela za zaštitu konkurenciju. Drugi panel bio je posvećen problemima sa kojima se suočavaju sve države u postupcima naknade štete zbog povrede konkurencije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.