Vesti iz zemlje

19.03.2024. 16:24

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Obustavljen tender za „Tiršovu 2“, ponuđena cena bila neprihvatljiva

Foto: Printsktin/Urbanistički projekat

Ministarstvo za javna ulaganja obustavilo je tender za izgradnju nove Univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2“, pošto je jedina pristigla ponuda bile neprihvatljiva, jer je bila veća od 11,2 milijarde dinara. Navedeno ministarstvo je prethodno procenilo da će izvođenje ovih radova upravo koštati toliko.

Javni poziv za prijave na tender za izgradnju „Tiršove 2“ oglašen je sredinom jula, a procenjena vrednost ovog posla je bila 11,2 milijarde dinara (oko 95,6 miliona evra).

Cilj ovog tendera bio je angažovanje firme (ili grupa firmi) za izgradnju celog bolničkog kompleksa „Tiršova 2“, dok je opremanje bolnice medicinskom opremom i funkcionalnom opremom (nameštajem) bilo planirano naknadno.

Na tender je u roku stigla samo jedna ponuda, grupe ponuđača koju čine firme W.D. Concord West, SMB Gradnja, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković, PP INženjering Stojanović.

Iako je ponuda ispunjavala sve uslove iz konkursne dokumentacije, ona je odbijena je cena koju su ove firme ponudile prevazišla procenjenu vrednost javne nabavke za skoro četiri milijarde dinara.

Naime, cena koju su ove firme ponudile za radove na Tiršovoj 2 iznosila je 15 milijardi dinara bez PDV-a (oko 128 miliona evra).

„Tiršova 2“ planirana je sa tri podzemne etaže, dva suterena, prizemljem i pet spratova. Nova zgrada će imati 167-230 bolesničkih postelja (plus 71 postelјa u okviru dnevne bolnice).

Broj parking mesta koji treba da se obezbedi je 528 (od čega 68 za osobe sa otežanim kretanjem).

Postojeća zgrada „Tiršova“ ne pruža adekvatne uslove za optimalno lečenje i negu i funkcionisanje bolnice u skladu sa savremenom tehnologijom.

Izgradnjom nove zgrade, stara će najverovatnije biti prenamenjena kao jedinica za palijativnu dečju medicinu, smeštajna jedinica za roditelјe pratioce ili kombinacija i jednog i drugog.

Unutar novog objekta je planirano sedam celina: pregled i lečenje, nega bolesnika, snabdevanje i odlaganje, administracija, naučno istraživački i akademski deo, tehničke prostorije, socijalna zaštita.

Nova zgrada će se nalazit na 500 metara od sadašnje UDK Tiršova, a parcela na kojoj je planirana izgradnja objekta je u nagibu. Teren pada od Ulice Koste Todorovića prema autoputu, u pravcu severoistok-jugozapad, piše u dokumentaciji.

Pripremne radove na uređenju gradilišta, koji uklјučuju organizaciju gradilišta, izgradnju gradilišne saobraćajnice i radove na izradi potpornih konstrukcija i obezbeđenju temelјne jame izvodile su firme Novkol, WD Concord West, Sky Technologies, Srbijaautoput kojima je za taj posao dodeljen ugovor vredan 6,2 miliona evra.

Projekat „Tiršova 2“ vredan je 117,2 miliona evra i delom je finansiran iz donacije Evropske unije (35,7 miliona evra), piše na sajtu EU u Srbiji

Deo novca za Tiršovu (54 miliona evra) se obezbeđuje kroz kredit Razvojne banke Saveta Evrope, vidi se iz Zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Srbije i Banke za razvoj saveta Evrope iz 2019. godine.

Menja se projekat za Tiršovu 2, više kreveta i manje soba

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.