Vesti iz zemlje

07.10.2022. 10:16

Autor: Nevena Petaković

Menja se projekat za Tiršovu 2, više kreveta i manje soba

Foto: Printsktin/Urbanistički projekat

Grad Beograd oglasio je javnu prezentaciju izmenjenog Urbanističkog projekta nove Univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2“.  U pitanju su izmene u idejnom projektu koje se tiču podzemnih garaža, kao i povećanja broja kreveta i smanjena broja soba.

Urbanistički projekat Tiršove 2 je već potvrđen. Izradi izmenjenog UP-a se pristupilo na inicijativu Kancelarije za upravljanjem javnim ulaganjima, koja je i  invastitor izrade urbanističkog projekta.

Naime, prema sugestijama tima lekara iz Tiršove, kao budućih korisnika nove bolnice, pojedine funkcionalne celine su proširene, piše u projektu.

Takođe, racionalizacijom podrumskih etaža (garaže) traženi broj parking mesta je ostvaren u tri podzemne etaže umesto četiri, kako je bilo prikazano u prvobitnom idejnom rešenju.

Naime, prema prethodnom idejnom rešenju i planu su bile 4 podzemne etaže, sa 524 parking mesta, od čega bi 54 mesta bila za lica sa posebnim potrebama.

Prema izmenjenom rešenju, biće 3 podzemne etaže se 528 parking mesta, od čega 68 sa posebnim potrebama.

Povećan broj kreveta, smanjen broj soba

U odnosu na prethodno idejno rešenje povećan je broj bolničkih postelja na 301 (167-230 bolničkih postelja  i 71 postelja u okviru dnevne bolnice).

Ranijim rešenjem je  projektovano je 286 kreveta u okviru 154 bolesničkih soba.

Objekat Tiršova 2 će imati 3 podzemne etaže, 2 suterena, prizemlje i pet spratova. Prema prethodnom idejnom rešenju su bila predviđene 4 podzemne etaže, 2 suterena, prizemlje, tehnička etaža i 4 sprata.

Površina kompleksa će iznositi 33.670 kvadrata.  

Planirani sadržaji su organizovani u 7 funkcionalnih celina (za pregled i lečenje, negu bolesnika, snabdevanje i odlaganje, administraciju, naučno-istraživaki i akademski deo, tehničke prostorije i usluge socijalne zaštite).

Objektat će imati 117 bolesničkih soba, od čega je u stacionarnom delu objekta (1-4 sprat) planirano 91 soba za stacionar opšte nege, 12 soba za izolaciju, 14 soba za transplataciju i opekotine i 9 soba intenzivne nege.

Na izmenjeno idejno rešenje dobijena ja saglasnost Ministarstva zdravlja u septembru 2021. godine.

Inače, pored samog objekta dečje klinike deo Tiršove 2 u planu su i „slobodne i uređene“ zelene površine.

Glavni pristup objektu planiran je iz pravca kompleksa Кliničkog centra Srbije preko ulice Dr Koste Todorovića.

Sekundarni pristup objektu je planiran preko ove pristupne saobraćajnice, u kojom se ostvaruje veza sa gradskim autoputem (Bulevar Franše D̕Eperea) u petlji kod Hitne pomoći.

Vozilima hitne pomoći pristup je planiran iz pravca Kliničkog centra iz ulice Dr Koste Todorovića

Planirani broj zaposlenih, koji uključuje medicinsko osoblje i prateće osoblje, iznosi 800 puno radno vreme, a u međusmenama broj se može povećati i do 1000, navodi se u urbanističkom projektu.

Na osnovu ranije potvrđenog Urbanističkog projekta i potvrđenog Projekta preparcelacije, na lokaciji je trenutno u toku izvođenje pripremnih radova na uređenju gradilišta i izradi gradilišne saobraćajnice.

Projektna investicija vredna je 117,2 miliona evra, ukupna vrednost građevinskih radova procenjena je na oko 95 miliona evra, dok će ostatak novca biće usmeren na nabavku opreme, pisao je Danas. 

Deo novca za Tiršovu 2, operedlila je Evropska unija – 35,7 miliona bespovratnih sredstava.

Za novu bolnicu, Srbija je ranije od Razvojne banke Saveta Evrope uzela kredit od 54 miliona evra.

Javna prezentacija Urbanističkog projekta je od 13. do 21. oktobra u zgradi Gradske uprave Grada Beograda.

Pripremni radovi za izgradnju Univerzitetske dečije klinike „Tiršova 2“ biće završeni do novembra, a ceo projekat najkasnije do početka 2025, najavio je početkom leta predsednik Srbije.

Međutim,  predstavnici vlasti i vladajuće stranke su 2018. godine, u vreme kada je počinjala kampanja za beogradske izbore, najavili da će „Tiršova 2“ biti gotova u narednih četiri-pet, piše Istinomer.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.