Vesti iz zemlje

14.02.2020. 16:41

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara

Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača.Nakon...

FOTO: Nova ekonomija

Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača.

Nakon postupka koji je trajao duže od godinu dana, Ministarstvo je proglasilo sve ponude neprihvatljivim i sprovođenje postupka odložilo do usvajanja plana javnih nabavki za 2020. godinu, vidi se iz obaveštenja objavljenog 31. januara.

Žalbu Komisiji za zaštitu prava podnela je grupa ponuđača koju su činile kompanije Orion telekom, Orion telekom TIM, Macchina Security, NES Communications, Algotech i LOGO.

Oni su između ostalog tvrdili da jednu od traženih karakteristika iz konkursne dokumentacije ispunjava jedino oprema proizvođača Forcepoint, čiji je jedini ovlašćeni prodavac u Srbiji kompanija Comtrade, koja je u javnoj nabavci učestvovala zajedno sa Telekomom.

Grupa ponuđača predvođena Orionom nudila je da obavi posao po ceni od 40 miliona dinara, dok su Telekom i Comtrade nudili cenu od 58.223.700 dinara.

Ministarstvo pravde pokrenulo je 7. novembra 2018. godine postupak za nabavku usluge održavanja i unapređenja komunikacione mreže sudova.

Sadržaj konkursne dokumentacije tokom postupka osporavali su drugi potencijalni ponuđači, grupa oko Orion telekoma i kompanija QMS.

Prvi zahtev za zaštitu prava podnet je još pre kraja postupka, o čemu je objavljeno obaveštenje na portalu javnih nabavki 19. novembra 2018, ali ovo nije zaustavilo dalje aktivnosti u postupku.

Prva odluka o dodeli ugovora Telekomu i preduzeću Comtrade doneta je 19. aprila 2019. godine, nakon čega je Orion uložio prvi zahtev za zaštitu prava.

Nakon toga je ponovo sprovedena stručna ocena ponuda, međutim 5. juna Ministarstvo ponovo dodeljuje ugovor kompanijama Telekom i Comtrade.

Orion je podneo novi zahtev za zaštitu prava, nakon čega je ponovo pristupljeno stručnoj oceni ponuda, međutim 4. oktobra Orionova ponuda ponovo je odbijena kao neprihvatljiva, a odluka da se ugovor dodeli Telekomu doneta je po treći put.

Orion je podneo novi zahtev za zaštitu prava 17. oktobra, koji je 10. decembra 2019. prihvatila Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, i delimično poništila javnu nabavku.

Međutim, ovog puta Ministarstvo pravde je 13. januara 2020. donelo odluku kojom se obe ponude proglašavaju neprihvatljivim, a postupak javne nabavke obustavlja.

Obaveštenje o obustavi postupka objavljeno je 31. januara, a ponovno sprovođenje javne nabavke odloženo je do donošenja plana javnih nabavki za 2020. godinu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.