Iz mikro sveta, naučnici Instituta za molekularnu genetiku izolovali su dobre bakterije „čuvare“ zdravlja i imuniteta. Naučni tim DiaSolutions u državnom Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo napravio je inovativni prirodni probiotik koji može da pomogne pacijentima sa dijabetesom i ublaži simptome bolesti.
Istovremeno, na Institutu razvijaju i druge probiotike. Pripremaju svojevrstan „eliksir mladosti“.
Očekuje se da će se novi probiotik pojaviti na domaćem tržištu do kraja ove godine, a nakon toga i na globalnom tržištu kroz strateško partnerstvo sa vodećim partnerima iz farmaceutske industrije za nekoliko godina, kaže Nataša Golić, naučni savetnik, na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.
Često čujemo da je dijabetes izuzetno veliki zdravstveni problem, u svetu pogađa 10 odsto globalne populacije, zašto je tako, da li je najveći uzrok nezdrava ishrana?
Prema podacima International Diabetes Federation za 2021. godinu, u svetu od dijabetesa boluje oko 537 miliona ljudi, a očekuje se da će ovaj broj da poraste na 643 miliona do 2030. i do 783 miliona do 2045. godine. Broj obolelih i onih koji su u riziku od ove bolesti je u porastu, pre svega, zbog savremenog načina života, ljudi su svakodnevno izloženi sve većem stresu, način ishrane je poremećen. Nekad su ljudi više pripremali tradicionalnu hranu. Moderan način života nam je nametnuo konzervisanu hranu koja nepovoljno utiče na naše zdravlje. Govorimo o ozbiljnom globalnom problemu koji je pored zdravstvenog i ekonomski otežavajući faktor.
STARTECH PROGRAM: MILION DOLARA ZA INOVACIJEKoje su ekonomske posledice ovog problema i da li Srbija prati taj negativan trend i povećava li se broj ljudi koji su u riziku?
Trenutno u Srbiji ima 780.000 registrovanih obolelih od dijabetesa, ali ovaj broj je sigurno veći ako se uzmu u obzir pacijenti koji nisu registrovani. Takođe, značajno je istaći da oko tri puta ima više ljudi sa predijabetesom, odnosno onih koji bi u nekom momentu u životu mogli da razviju ovu bolest. Dakle, veliki je problem, pre svega, jer postoji toliko ljudi koji imaju zdravstvene tegobe. Osim toga, postoji i negativan ekonomski aspekt, jer ta bolest izaziva niz zdravstvenih komplikacija i ti pacijenti ne mogu da rade. Oni moraju da koriste različite suplemente, koji im pomažu da uspore komplikacije, što njima i njihovim porodicama povećava troškove, lekovi su skupi. Ipak, u Srbiji, pacijenti dobijaju insulin, dok u drugim zemljama u svetu nije tako, mora da se kupuje.
Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza
Po čemu je ovaj probiotik inovativan, koliko može pomoći ljudima sa tim zdravstvenim problemom, da li ste uradili sva potrebna testiranja da je proizvod bezbedan?
Naša inovacija je novi potpuno prirodan i bezbedan probiotik za prevenciju i ublažavanje kliničkih simptoma i komplikacija dijabetesa. Pretkliničke studije urađene u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo su pokazale da ovaj inovativni probiotik ispoljava zaštitne efekte na jetru i bubrege tako što smanjuje oštećenje DNK i nastanak oksidativnog stresa. Štaviše, rezultati pretkliničkih testova ukazuju na sposobnost ovog probiotika da snižava holesterol i trigliceride, da ispoljava antioksidativne efekte. Takođe, poboljšava diverzitet crevne mikrobiote, pa se može uzimati i preventivno u cilju sprečavanja pojave dijabetesa, kod ljudi sa predijabetesom.
Prema tome, ovaj inovativni prirodni probiotik može da se koristi kao prirodni suplement za pacijente sa dijabetesom sa ciljem ublažavanja simptoma bolesti i smanjenja pojave zdravstvenih komplikacija povezanih sa dijabetesom. Ideja je da se ovaj probiotik proizvodi u formi fermentisanog mlečnog napitka što je dodatna pogodnost za korisnike. Zato što ne utiče dodatno na budžet pacijenata sa pre-dijabetesom i dijabetesom i može da se koristi kao deo njihove redovne dijete umesto drugih mlečnih proizvoda.
INOVACIJE IZ SRBIJE NA SAJMU U DUBAIJUPostoje probiotici koji generalno regulišu mikrofloru u organizmu, da li planirate da napravite još takvih probitika koji imaju neku posebnu namenu?
Naš probiotik za ublažavanje simptioma dijabetesa je inovativan proizvod, jer na tržištu uglavnom postoje probiotici koji generelno regulišu crevnu mikrofloru. Probiotik se pravi od bakterija koje na neki način deluju dobro na ljudski organizam. Jedna od primena je da se koristi kad se pije antibiotik, da bi organizam mogao da funkcioniše. U Institutu imamo kolekciju, više od 4.000 prirodnih izolata bakterija mlečne kiseline odakle se i regrutuju bakterije za probiotike. Trenutno, ne postoje personalizovani probiotici na tržištu i tek sada polako počinju da se pojavljuju i praviće se za određene ciljne grupe. Očekujemo ekspanziju takvih probiotika na tržištu.
Koliko se probiotici prodaju i kolika je vrednost tržišta probiotika na globalnom nivou?
Globalno tržište probiotika procenjeno je na oko 65,9 milijardi dolara, a projektovano je da bi do 2026. godine moglo da iznosi i do 91,1 milijardu dolara. Ovo tržište i dalje raste.
Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je državni institut, koliko je uloženo novca za razvoj novog probiotika iz iz kojih izvora finansiranja?
Inovativni probiotik za dijabetes je razvijen i njegova bezbednost i efikasnost su potvrđeni u pretkliničkim studijama tokom inovacionog projekta finansiranog od strane Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja (47.000 dolara) i kroz programski vaučer za inovacije finansiranog od strane Fonda za inovacionu delatnost (6.000 dolara).
Probiotički soj (Lactobacillus paraplantarum BGCG11) je deponovan pod patentnim depozitom u međunarodno priznatu kolekciju mikroorganizama (BCCM) Univerziteta u Gentu. Tokom projekta biće sprovedena klinička studija za koju je troškovima projekta predviđeno 25.000 USD. Naš probiotik je deo StarTech programa podrške inovacijama koji sprovodi NALED a finansira kompanija Philip Morris.
Gde se nalaze dobre bakterije, gde ih pronalizite, na kojim mestima?
Te bakterije su izolovane iz domaćih sireva i domaćih proizvoda na vrlo specifičnim lokalitetima, Vlasini, Goliji, Staroj Planini. Tokom tridesetak godina istraživanja mi smo ustanovili da ove bakterije imaju veoma povoljna svojstva koja deluju na ljude.
To su sve prirodni izolati bakterija iz različitih vrsta sireva, jogurta, milerama. Nalaze se na vrlo specifičnim lokalitetima, gde nema industrije i zagađenja. I svaka od tih bakterija je dobra za nešto, nisu sve iste. Ova bakterija u novom probiotiku za ublažavanje dijabetesa, je iz okruženja Herceg Novog, plaže Žanjice, našli smo je u siru u ulju napravljenom u jednom porodičnom domaćinstvu.