Srbija

19.05.2023. 12:02

Autor: Katarina Baletić

Očevi će uskoro moći da odsustvuju umesto mama-preduzetnica

mama i beba Foto: Pixabay

Srbija

19.05.2023. 12:02

Očevi čije su su supruge preduzetnicde će nakon tri meseca od rođenja deteta imati pravo na odsustvo sa rada radi nege prinove, odsustvo radi posebne nege deteta i da dobijaju naknadu plate, predviđaju izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je Vlada juče usvojila.

Očevi će ova prava moći da ostvare posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana (za prvo i drugo dete), odnosno do dve godine (za treće i svako naredno dete), navodi se saopštenju Vlade.

Izmenama ovog zakona sve majke, i preduzetnice i one su zaposlene ili radno angažovane, moći će da koriste prava u vezi sa odsustvom sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.

Dosadašnjim zakonskim rešenjem, žene koje nisu zaposlene i primaju „ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta“ imale su pravo na samo godinu dana naknade, bez obzira na red rođenja dece.

S druge strane, zaposlene žene po Zakonu o radu imaju pravo na dve godine odsustvo radi nege deteta za treće i svako naredno novorođenče.

„Ovim izmenama usvojeni su prioritetni zahtevi udruženja, veća prava za majke preduzetnice, uz napomenu da još imamo visoko očekivanje da će i Zakon o zdravstvenom osiguranju (biti izmenjen). Ostale izmene nisu tako visokog prioriteta i njima ćemo se baviti u narednom periodu“, izjavila za Novu ekonomiju Tatjana Macura iz udruženja „Mame su zakon“.

Mame u Srbiji i dalje nemaju prava na svoj dinar

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.