Vesti iz zemlje

13.12.2022. 15:09

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje

Autor: Nova ekonomija

Od 1. januara novi uslovi za odlazak u penziju

Od 1. januara 2023. godine u Srbiji će važiti novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju, granica za odlazak u starosnu penziju kod žena se pomera za dva meseca.

Uslov koji žena treba da ostvari da bi ostvarila starosnu penziju je ima 63 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok će za muškarce važiti isti uslovi, 65 godina života i najmanje 15 godina staža, podseća PIO fond.

Zakon o PIO propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2023. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 godina života, a ženama najmanje 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Pomeranje uslova za odlazak u prevremenu starosnu penziju predviđeno je do 2024. godine, kada će za ostvarivanje ove vrste prava za oba pola biti potrebno 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja pokreće se na zahtev stranke koji se, uz prateću dokumentaciju, podnosi nadležnoj filijali Fonda prema mestu prebivališta podnosioca.

U slučaju da lice nema mesto prebivališta, odnosno boravišta na teritoriji Republike Srbije, zahtev se podnosi prema mestu poslednjeg osiguranja.

PIO fond prodao banje i stanove za 2,6 miliona evra u 2021. godini

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Da li sa 45godina radnog staža može da se radi da navršenih 65 godina života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.