Vesti iz zemlje

27.09.2018. 09:36

Blic, Kurir

Autor: Rasim Ljajić

Od 57 firmi koje su dobile 239,5 miliona evra podsticaja, samo sedam iz Srbije

Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije

Od 57 firmi koje su dobile 239,5 miliona evra podsticaja, svega sedam je iz Srbije, a čak 21 posluje sa gubitkom, pokazuje izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije.

Firma „Truck lite Europe“ iz Beograda sa 0 (i slovima – nula) zaposlenih dobila je 2014. od Ministarstva privrede tri miliona evra subvencija, piše u izveštaju o dodeli državne pomoći privrednim subjektima u Republici Srbiji, a koji je objavio Savet za borbu protiv korupcije.

Ova firma, čiji je osnivač iz Nemačke, a koja je dobila podsticajna sredstva za proizvodnju opreme za osvetljenje, iako je pare uzela pre četiri godine, još uvek nije izgradila fabriku u Ćupriji u kojoj je trebalo da zaposli 500 radnika.

Poslovanje sa gubitkom

Subvencije od osam miliona evra za istu namenu dobio je i investitor iz Austrije, odnosno firma „ZG Lighting SRB d. o. o.“ iz Beograda, a za koju čak i ne postoje podaci u APR o broju zaposlenih i finansijskom rezultatu. Od 57 investitora kojima je Ministarstvo privrede odobrilo podsticajna sredstva od 239,5 miliona evra u periodu od 2014. do 2017, samo sedam je iz Srbije, a čak 21 posluje sa gubitkom.

Od 57 investitora, deset investitora se bavi proizvodnjom električne, elektronske i ostale opreme za motorna vozila, za šta su dobili podsticajna sredstva u iznosu od 68,4 miliona evra, a prema poslednjim podacima APR, njihov broj zaposlenih je 5.121, dok šest investitora posluje sa ukupnim gubitkom većim od deset miliona evra – piše u izveštaju Saveta.

Dobiju novac, pa odu u minus

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije navodi se da su tri investitora za proizvodnju, preradu i trgovinu hranom dobila više od 10 miliona evra, a ukupan broj zaposlenih u njima je 122.

„Za neke od njih, poput „CG foods Europe Nova Pazova“, čiji je većinski vlasnik iz UAE, sredstva su odobrena još 2015. godine u iznosu od skoro četiri miliona evra, a da je broj zaposlenih četiri lica, i iskazan je negativan finansijski rezultat u iznosu od 19,6 miliona dinara“ – piše u izveštaju Saveta.

Zanimljiv je podatak da je kineska kompanija „Mei Ta Europe“ iz Obrenovca 2015. dobila 21 milion evra podsticaja, a prema podacima iz APR, istu tu godinu završila je sa neto gubitkom većim od 70 miliona dinara, iliti 590.000 evra. Još alarmantniji podatak je da je ova kompanija, čiji je stopostotni vlasnik „Mei Ta Co. Limited“ sa Kipra, prošle godine zabeležila minus od 1,4 milijarde dinara, odnosno 11,9 miliona evra.

Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije, ističe da je glavni problem to što Srbija nema zakon o dodeli državne pomoći.

„To znači da mi nemamo propise o tome ko je nadležan da daje državnu pomoć, uslove pod kojim se daje, nemamo postupak koji mora da se primeni da bi se odabrali oni kojima treba dati. Tim propisima bi se isključile raznorazne privatnosti. Imamo zakon o kontroli date pomoći, ali kako da ga kontrolišete kada nemate osnovne smernice po kojima se pomoć daje. U stvari, sve takve pomoći se sabiraju u Komisiji za kontrolu državne pomoći, u kojoj nismo videli nijedan predmet da je prekontrolisan“ – kaže Jelisaveta Vasilić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.