Vesti iz zemlje

31.01.2022. 15:09

Confida, Njuzleter

Autor: Nova Ekonomija

Od danas se primenjuje novi Pravilnik o elektronskim fakturama

Primena Pravilnika o načinu i postupku registrovanja za pristup sistemu elektronskih faktura, počinje sutra (1. februara) umesto 01. januara ove godine.Obaveza izdavanja elektronske fakture preko Sistema elektronskih faktura (SEF) postoji u tra...

Foto: Pixabay

Primena Pravilnika o načinu i postupku registrovanja za pristup sistemu elektronskih faktura, počinje danas (1. februara), umesto 1. januara ove godine, podeseća u njuzleteru kompanija Confida.rs.

Obaveza izdavanja elektronske fakture preko Sistema elektronskih faktura (SEF) postoji u transakcijama između javnog i privatnog sektora (korisnicima SEF – bez obzira da li je dobrovoljni ili obavezni korisnik).

Pod transakcijom se, u smislu Zakona, smatra transakcija sa naknadom, odnosno transakcija bez naknade, koja se odnosi na isporuku dobara ili pružanje usluga, uključujući i avansno plaćanje, navodi se na sajtu paragraf.rs.  

Zahtevi za plaćanje koji se ne odnose na promet dobara i usluga, kao što je zahtev za refundaciju troškova, ne podležu obavezi evidentiranja preko Sistema e-faktura.

Kada jedan korisnik Sistema elektronskih faktura izdaje račun licu koje nije korisnik SEF (jer nije iz javnog sektora niti privatnog sektora, a nije ni dobrovoljni korisnik), ne postoji obaveza izdavanja elektronske fakture preko SEF, ukazuju stručnjaci. 

Kada počinje primena za javni i privatni sektor?

Izdavanje elektronske fakture preduzeću javnog sektora, prema  Zakona o elektronskom fakturisanju (budžetlijama i javnim preduzećima) počinje 1. maja ove godine, navodi se na sajtu paragraf.rs. 

Prijem i čuvanje elektronskih faktura (izdatih od strane javnog i privatnog sektora) počinje 1. jula 2022.

ELEKTRONSKO FAKTURISANJE ZNAČI BRŽE PLAĆANJE I BOLJU NAPLATU PDV-A
KO JE U OBAVEZI DA IZDAJE ELEKTRONSKE FAKTURE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.