Vesti iz zemlje

08.06.2016. 09:45

Autor: Nova Ekonomija

Od danas više nema šetanja po šalterima za lična dokumenta

Praksa da za gomilom papira tragate na nekoliko šaltera, plaćate taksu za svaki dokument, a onda ih sve zajedno nosite na novi šalter kako biste završili posao, od danas bi trebalo da se promeni. Građani ubuduće samo podnose zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija.

Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić rekao je gostujući u Dnevniku RTS da su opštinski službenici spremni za nova pravila. Maravić je kazao da, ipak, građani treba da budu strpljivi i ostave službenicima koji dan ili nedelju da se uhodaju u novom sistemu rada.

„Promeniće se to da će recimo korisnici socijalne pomoći ili dečijeg dodatka umesto da podnose 10 dokumenata sada na šalter dolaziti samo sa ličnim dokumentima odnosno ličnom kartom i zdrastvenom knjižicom. Ostalih osam dokumenata će pribavljati odnosno proveravati sami službenici“, kaže Maravić. 

Prema rečima pomoćnika ministra državne uprave i lokalne samouprave, primera dobre prakse bilo je i do sada ali je bilo i dosta loših odgovora službenika na upite građana. Građani imaju zakonsko pravo a službenici zakonsku obavezu da primene nova pravila.

Takođe, za građane koji žele da se bave nekom privrednom aktivnošću, na primer ako se radi o malom biznisu, ranije je bilo potrebno da neko sam pribavi rešenje o registraciji pravnog lica.

„Sada svaki službenik to može i mora sam da utvrdi preko interneta preko uvidi u APR i sačinjava belešku da je izvršio uvid u javni registar, tako da nema više potrebe da stranka to prilaže. Druga obaveza je da se napravi skica nekog javnog prostora kako će to da izgleda u prostoru i to će se tražiti sada po službenoj dužnosti. Ali, neki službenici će morati da izađu na teren da naprave skicu, tako da neće odjednom da bude sve besplatno i dalje će se naplaćivati takse za neke zahteve“, kazao je Maravić. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. LJUDI SE POVEZUJU I SOLIDARISU NA TEMELJU ZAJEDNICKIH ISKUSTAVA. GDJE SU RADNICI I SINDIKATI EVROPSKIH DRZAVA ,DA LI SU STAVOVI I PONASANJE POLITCARA I NJIHOVI STAVOVI. SUMNJAM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.